Linkovi

Hrvatske bolnice: Nema novih smrtnih slučajeva zbog dijalize (15/10/01) - 2001-10-15


U hrvatskim bolnicama od subote, kada je u Puli umrlo šest bubrežnih bolesnika, nisu zabilježeni novi smrtni slučajevi. Od 8. do 13. listopada u bolnicama više hrvatskih gradova 23 ljudi umrlo je za vrijeme ili nakon dijalize. Slučaj istražuju policija i Državno odvjetništvo.

Iako istraga nije gotova, Vlada je prstom već uprla u krivca, američku kompaniju "Baxter", najvećeg svjetskog proizvođača dijalizatora. Premijer Ivica Račan kazao je da se sumnja na filtere dijalizatora koje proizvodi "Baxter", a u Hrvatsku uvozi "Pliva". Ministrica zdravstva Ana Stavljenić Rukavina sinoć je otišla korak dalje izjavom da sa "sigurnošću može tvrditi da su "Baxterovi" filteri na dijalizatorima bili nepropisni".

U "Baxteru" odbacuju Vladine optužbe prije završetka istrage. Dr Jose Divino, predsjednik "Baxterova" Bubrezžog odjela za državnu je televiziju izjavio da su dijalizatori temeljito testirani i ispravni. Ne želeći spekulirati o uzrocima smrti, kazao je da "Baxter", čiji su predstavnici, jučer stigli u Hrvatsku, želi surađivati u istrazi. Njihovi dijalizatori korišteni su i u Španjolskoj, gdje je 12 bubrežnih bolesnika umrlo prije dva mjeseca.

Iako je "Baxter" tada s europskog tržišta povukao filtere za dijalizatore iz serije "A-18" koji su korišteni u španjolskim bolnicama, istraga nezavisne njemačke tvrtke "TuV PS" iz Muenchena, koja ima ovlaštenje Europske komisije za ispitivanje standarda medicinske opreme, pokazala je da ne postoji veza između smrti i filtera dijalizatora. Rezultati istrage španjolske vlade još nisu poznati.

Predsjednik Uprave "Plive" Željko Čović izjavio je jučer da seriju "A-18" "Baxter" nije isporučivao Hrvatskoj. Odbacio je mogućnost odgovornosti svoje kompanije u slučaju da istraga utvrdi da je uzrok smrti greška na dijalizatorima koje "Pliva" uvozi od "Baxtera".

Tragični događaj, koji je od ponedjeljka do subote odnio 23 života, otvorio je dva pitanja - zašto su nadležne institucije informirane tek u petak navečer i kako se moglo dogoditi da nakon što su obaviješteni Zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva u subotu u Puli umre još šest ljudi.

Udruga dijaliziranih i transplatiranih bubrežnih bolesnika odgovor nalazi u "nemaru i neorganiziranosti hrvatskog zdravstva". Ministrica zdravstva premijeru je ponudila svoju ostavku, ali je on odbio s argumentacijom da Vladu više od ministričine objektivne interesira direktna i subjektivna odgovornost.

Bubrežne bolesnike, njih oko 2700 koji se dijaliziraju u hrvatskim bolnicama, životno interesira samo sigurnost i ispravnost medicinskih aparata i opreme. "Mi ovisimo o dijalizi, jer nas nažalost bez nje očekuje smrt", kazala je novinarima Margita Pavleković, predsjednica Udruge dijaliziranih i transplatiranih bubrežnih bolesnika.

XS
SM
MD
LG