Linkovi

Antraks i na Capitol hillu (15/10/01) - 2001-10-15


Predsjednik Bush je izjavio da su preliminarni testovi pokazali da je pismo upućeno čelniku demokratske većine u Senatu, Tomu Daschleu, sadržavalo antraks. Kako javlja Paula Wolfson, predsjednik je pozvao sve Amerikance da budu na oprezu zbog sumnjivih poštanskih pošiljki.

Predsjednik je rekao da je informaciju o antraksu upućenom u uredu senatora Daschle doznao osobno od njega. "Upravo sam razgovarao sa senatorom Daschleom. Njegov ured zaprimio je pismo u kojem su bile spore antraksa."

Gospodin Bush je kazao da su u tijeku daljnji testovi te da su djelatnici ureda koji su došli u doticaj s pismom dobili lijekove. Predsjednik je dodao da svi Amerikanci moraju biti na oprezu ako ugledaju neku sumnjivu poštansku pošiljku. "Od velike je važnosti da Amerikanci budu oprezni ako vide pismo koje dolazi od nepoznatih osoba, ako nema povratnu adresu ili izgleda sumnjivo."

Prije ovog slučaja spore antraksa otkrivene su u tri savezne države – Floridi, New Yorku i Nevadi. Predsjednik Bush je rekao da pojava pisama s antraksom može, a i ne mora imati veze s osumnjičenim teroristom Osamom bin Ladenom. Predsjednik je dodao da ne bi bio iznenađen ako bi se pokazalo da postoji veza između bin Ladena i slučajeva antraksa u Sjedinjenim Državama.

Milijarda i pol za mjere protiv napada biološkim sredstvima

Američki ministar zdravstva Tommy Thompson zatražit će dodatnih milijardu i petsto milijuna dolara od Kongresa za mjere protiv mogućeg terorističkog napada biološkim sredstvima.

U međuvremenu, povećava se broj osoba za koje je utvrđeno da došle u doticaj s bakterijama antraksa. Spore te smrtonosne bolesti otkrivene su kod tri osobe u New Yorku čime se broj zaraženih u Sjedinjenim Državam popeo na 12. Američki dužnosnici pozivaju građane da ne podliježu panici.

Istraga o slučajevima zaraze antraksom pokazala je i jednu neobičnu, kako ju za sada tretiraju, koincidenciju: supruga jednog od urednika tabloida Sun - gdje je, prije dva tjedna, antraks prvo izbio - posredovala je pri iznajmljivanju stana na Floridi dvojici osumnjičenih otmičara zrakoplova u napadima od 11. rujna.

XS
SM
MD
LG