Linkovi

Može li Sjeverni savez vladati Afganistanom? (14/10/01) - 2001-10-14


Posljednjih tjedana Sjedinjene su Države ostvarile kontakte s protivnicima talibanskog režima – kako u samom Afganistanu, tako i u inozemstvu. Najveća oporbena sila na terenu je Sjeverni savez, labava koalicija oporbenih skupina, koja je početkom devedesetih godina već bila na vlasti. Iako Washington želi smjenu vlasti u Kabulu, Sjeverni savez – kako tvrde neki od sugovornika Glasa Amerike – možda i nije tako idealno rješenje, niti za Zapad a niti za narod Afganistana.

Washington želi da se s vlasti u Afganistanu uklone talibani, zbog njihovih veza s terorističkom mrežom al-Qaida Osame bin Ladena, koji se smatra odgovornim za terorističke napade u New Yorku i Washingtonu.

Međutim, Amerika ne želi da se stvori utisak kako je prijateljski nastrojena jedino prema Sjevernom savezu. Vladini dužnosnici su naime zabrinuti što bi se moglo dogoditi ako Sjeverni savez osvoji vlast, nakon zračne intervencije Sjedinjenih Država i Britanije. Borci Sjevernog saveza su većinom iz manjinskih etničkih skupina, dok većinski narod Pashto, općenito gledano, još uvijek podržava talibane.

Postoji zabrinutost da bi se Sjeverni savez, ako osvoji vlast, mogao početi osvećivati Pashtunima, zbog njihove podrške talibanima – što bi dodatno destabiliziralo zemlju. Ove tvrdnje neimenovanog dužnosnika američkog ministarstva obrane potvrđuju i nedavno izvješće organizacije Human Rights Watch. Prema njemu, u Afganistanu i vlast ali i oporba često krše ljudska prava te odredbe međunarodnog humanitarnog prava.

Abdullah: Borimo se za pro-demokratski Afganistan

Međutim, glasnogovornik Sjevernog saveza, Heron Amin, podsjeća da je Sjeverni savez “legitimna vlast u Afganistanu koju priznaju Ujedinjeni narodi, te sve države svijeta, osim Pakistana.” "Kao legitimna vlast, kupovali smo oružje od Rusije, Indije, niza drugih zemalja, čak i Irana. Često smo kucali na vrata Zapada. Izgleda da je Zapad sada ipak shvatio da nam je neprijatelj zajednički, te da je vrijeme za akciju. Pakistan, glavni saveznika talibana, mora prestati s mješanjem u naše stvari. Zemlja se treba okupiti oko Kralja Zahira. Možda nije važno d ase obnovi monarhija, ali je važno da tradicionalno vijeće vjerskih i plemenskih čelnika uspostavi novu vlast, koja će biti zajednička svim etničkim grupama u zemlji."

To bi Afganistan dovelo na put prema demokraciji, smatra gospodin Amin. "Želimo da Afganistan dobije pro-demokratsku vlast, vlast koja će recimo poštivati prava žena. Naš legendarni zapovjednik, Ahmad šah Masud, podržavao je pravo žene ne samo da glasa na izborima, već i da sama bude birana na političke funkcije. Jedina prepreka ostvarenju tih ciljeva su talibani. Međutim, ako se prekinu veze između talibana i Pakistana, ja se nadam da će se Afganistan ponovno ujediniti. Bit će to težak proces, nakon 22 godine okupacije, rata i bezvlađa."

Biddle: Želimo legitimnu vladu

Stephen Biddle, profesor na Ratnom koledžu američkih kopnenih snaga smatra da će se američka pomoć Sjevernom savezu višestruko isplatiti. "S američke točke gledišta, bilo bi najbolje da talibane s vlasti zbace domaći ljudi. Bio to Sjeverni savez, ili čak neki nezadovoljni elementi u samim talibanima. Time bi se izbjeglo slanje američkih kopnenin snaga, koje bi u Afganistanu bile laka meta gerilcima. Takav razvoj situacije bio bi dobar i zbog toga što bi nova vlada imala politički legitimitet – bolje je da do promjene vlasti dođe akcijom samih Afganistanaca nego intervencijom Amerike. Nama je najvažnije da u budućnosti Afganistan neće više biti utočište terorista, kao što je sada."

Goutierre: Najbolje bi bilo kada bi se režim sam od sebe raspao

Thomas Gouttierre direktor je Centra za afganistanske studije Sveučilišta Nebraska. On kaže da afganistansku oporbu na okupu drži jedino zajednički neprijatelj. Kolike su uopće šanse da Sjeverni savez porazi talibane na bojnom polju? "Najbolje bi bilo kada bi se talibani, sami od sebe, raspali. Americi bi bilo vrlo štetno ako se stvori dojam da joj je jedini cilj – obnova vlasti Sjevernog saveza. To bi dodatno destabiliziralo zemlju" - kaže ovaj američki stručnjak za Afganistan.

On napominje da bi do destabilizacije djelomično došlo zbog toga što mnogi pripadnici Pashtuna, većinskog naroda, podržavaju talibane. No, postoji i drugi razlog. "Sjeverni savez, a pogotovo predsjednik Rabbani – koji je bio na čelu Afganistana u prvoj polovici prošlog desetljeća – nemaju baš velik ugled. Između 1992. i 1996., kada su oni bili na vlasti, bilo je mnogo unutrašnjih sukoba i bezvlađa. Zbog toga, ja mislim da je važno da Sjeverni savez bude dio buduće vladajuće koalicije. Međutim, griješe oni koji misle da je Sjeverni savez u stanju sam vladati zemljom."

Kralj Zahir popularan, ali neodlučan

Ovaj američki stručnjak smatra da je važna i uloga kralja Zahira, koji već više od 20 godina živi u izgnanstvu u Rimu. 88-godišnji monarh je zapamćen kao liberalan političar, koji se doduše nije istakao velikom odlučnošću i dinamizmom. Također, kralj je prilično star, napominje Thomas Gouttierre.

Na kraju, upitan jesu li dani talibana odbrojani, gospodin Gouttierre kaže da je talibanski režim vjerojatno zaista pred krahom. Što je sada najvažnije da Sjedinjene Države učine? "Najvažnije je da se izbjegnu vojne operacije u naseljenim centrima, u gradovima. Velika je nesreća što su u bombardiranjima oštećeni uredi Ujedinjenih naroda u Kabulu. Ciljevi naše vojne intervencije moraju se birati vrlo pažljivo. Uz to, vrlo je važno da se nastavi isporuka humaniatrne pomoći izbjeglicama, ali i drugim stanovnicima Afganistana" - rekao je Thomas Gouttierre.

XS
SM
MD
LG