Linkovi

Pentagon izrazio žaljenje zbog civilnih žrtava (14/10/01) - 2001-10-14


Jedna od bombi bačenih jučer na ciljeve u Kabulu promašila je aerodrom i greškom pogodila obližnje naselje. Kako izvješćuje Stephanie Mann, američko ministarstvo obrane izvjestilo je da je jedna bomba na navođenje promašila cilj koji se nalazio u kabulskoj zračnoj luci, te je eksplodirala u jednom naselju, skoro dva kilometra dalje.

Pentagon je priopćio da se ispituju pojedinosti tog slučaja, ali da preliminarni podaci ukazuju na to da je nesreću izazvala greška u ciljanju. Ministarstvo obrane Sjedinjenih Država izrazilo je željenje zbog izgubljenih života. Kako je navedeno u posebnom priopćenju, točan se broj poginulih još ne zna, ali se u izvješćima iz Kabula navodi da su četiri osobe poginule i da ih je osmoro ranjeno.

U priopćenju se naglašava da američke snage gadjaju samo vojne i terorističke ciljeve, te da se pri tome ulažu veliki napori da se izbjegnu civilne žrtve. Talibani tvrde da je u proteklih sedam dana bombardiranja poginulo najmanje 300 civila, ali ta tvrdnja nije potvrđena u neovisnim izvorima.

Tisuće talibanskih dezertera

Čelnici oporbenog afganistanskog pokreta, Sjevernog saveza, tvrde da tisuće talibanskih boraca prelaze na njihovu stranu.

Ministar vanjskih poslova Sjevernog saveza, Abdullah Abdullah, izjavio je da su zračni napadi na položaje talibana u velikoj mjeri otežali njihovu mogućnost koordiniranja vojnih napada. Već punih sedam dana, kaže predstavnik Sjevernog saveza, talibani nisu pokretali kontra-ofenzive protiv snaga oporbene Ujedinjene fronte.

Al-Qaidine prijetnje

Teroristička mreža Osame bin Ladena al-Qaida zaprijetila je novim samoubilačkim napadima na Sjedinjene Države i Britaniju. Bijela kuća, međutim, tu prijetnju odbacuje tu prijetnju kao “propagandu”.

Na video-snimci koju je emitirala Qatarska televizija al-Jazeera, glasnogovornik al-Qaide je poručio da obrušavanje s otetim avionima neće prestati. Glasnogovornik Sulaiman Abu Ghaith je rekao da ti napadi neće biti prekinuti sve dok ne budu prestali zračne akcije protiv Afganistana i dok "palestinska zemlja ne bude oslobođena".

On je upozorio američke i britanske gradjane da napuste Arabijski poluotok, a muslimanima je poručio da izbjegavaju letenje avionom i boravak u neboderima.

XS
SM
MD
LG