Linkovi

U Hrvatskoj, na dijalizi umrla 23 bolesnika (14/10/01) - 2001-10-14


U pet dana na dijalizi u hrvatskim bolnicama umrlo je 23 ljudi. Ministrica zdravstva ponudila ostavku.

U nekoliko hrvatskih gradova u zadnjih je pet dana umrlo 23 bolesnika liječenih u bolničkim centrima za hemodijalizu, potvrdilo je Ministarstvo zdravstva. Svi su umrli za vrijeme ili neposredno nakon dijalize.

Točan uzrok smrti još se utvrđuje, a sumnja se na filtere dijalozatora kroz koje prolazi otopina koja se koristi u dijalizi krvi. Umrle povezuje ista vrsta dijalizatora koji su u subotu zamijenjeni u svim bolnicama čiji su pacijenti umrli.

Riječ je o dijalizatorima americke kompanije Baxter koje uvozi najveća farmaceutska tvrtka u Hrvatskoj Pliva. Dijalizatori se ispituju u policijskom i laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo a istragu vode Državno odvjetništvo i MUP. Ministrica zdravstva Ana Stavljenić Rukavina premijeru Ivici Račanu ponudila je ostavku, ali ju je premijer odbio.

"Bit će vremena da utvrdimo objektivnu odgovornost, ali nas u ovom slučaju interesira direktna i subjetktivna odgovornost," rekao je premijer.

Vlada očekuje da istraga otkrije da li je tragedija ovakvih razmjera mogla biti spriječena ranijim informiranjem nadležnih institucija. Iako su pacijenti umirali od ponedjeljka do petka, ni jedna od bolnica nije nazvala Ministarstvo zdravstva. Zamjenik ministrice zdravstva Rajko Ostojić kazao je da je Služba za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo obaviještena tek u petak navečer, a nakon toga informacija o umrlima na hemodijalizi proslijeđena je Ministarstvu zdravstva.

Strahujući za svoje živote, članovi Udruge dijaliziranih i transplatiranih bubrežnih bolesnika glavnog krivca nalaze u "nemaru i neorganiziranosti hrvatskog zdravstva". "Sve smrti u subotu nisu se morale dogoditi ako se vec u petak znalo za opasnost", izjavila je za HINU predsjednica udruge Margita Pavleković. U subotu je u bolnici u Puli umrlo šest pacijenata.

U Zagreb danas stižu predstavnici američkog Baxtera, vodećeg svjetskog proizvođača dijalizatora. Ministarstvo zdravstva zabranilo je da se hrvatskim bolnicama do daljnjega isporučuju Baxterovi dijalizatori koje Pliva uvozi već 12 godina.

Baxter je u kolovozu iz prodaje povukao neke od krvnih filtera koji su se dovodili u vezu sa smrću 12 bubrežnih bolesnika u Španjolskoj. Kompanija je naknadno objavila da istragom nije dokazana veza između smrti i filtera dijalizatora.

Predsjednik Uprave Plive Zeljko Čović novinarima je na izvanrednoj press konferenciji kazao da serija dijalizatora koju je Baxter povukao iz Španjolske nije isporučivana Hrvatskoj. "Mi smo htjeli znati da li su dijalizatori isporučeni Hrvatskoj u bilo kakvoj vezi sa španjolskim. Iz Baxtera smo dobili čvrst odgovor da nisu," rekao je Čović.

Predsjednik uprave Plive kazao je da njegova tvrtka u 80 godina nije imala sličnih slučajeva i da joj je u interesu otkriti uzrok smrti pacijenata. Potvrdi li istraga sumnje o krivnji dijalizatora, kazao je Čović, odgovornost je na proizvođaču. Pliva proizvodi otopine za dijalizu koje su jučerašnjom analizom isključene kao mogući uzrok smrti 23 ljudi.

XS
SM
MD
LG