Linkovi

Hollywood se kloni nasilja (14/10/01) - 2001-10-14


Kad je u nedjelju 7. listopada odgođena svečanost dodjele nagrada Emmy za najbolja prošlogodišnja televizijska ostvarenja, po prvi put u posljednje pedest i tri godine, teško da je to nekoga iznenadilo. Kako je jedan djelatnik televizijske industrije rekao - 'sada nije vrijeme za svečanosti'. A to je i osjećaj koji izgleda da je obuzeo cijelu industriju zabave u Sjedinjenim Državama.

Stručnjaci tvrde da mnoge kompanije koje se bave proizvodnjom i distribucijom filmova, videa, video igara i televizijskih programa dorađuju radnje u filmovima i serijama i ponovno pripremaju za tržište svoje proizvode nakon terorističkih napada 11. rujna i američkog rata protiv terorizma.

"Svi su prilično osjetljivi"

Scott Hettrick je glavni urednik online magazina Video Business koji pokriva filmske i televizijske trendove, te prodaju video kazeta. "Znate, svi su prilično osjetljivi na sve što se odnosi na terorizam, na sve što ima neke veze s bombardiranjem, u stvari s bilo kojom vrstom ubojstva, eksplozija. Svi su vrlo napeti."

Gospodin Hettrick kaže kako su neke produkcijske kompanije iz starih programa montažom izbrisale slike newyorškog gradskog horizonta, na kojem su se vidjeli tornjevi-blizanci Svjetskog trgovinskog centra. Filmska industrija općenito doživljava velike promjene.

"Sony je reklamirao film Spiderman. U tom se filmu Spiderman na mnogim reklamnim panoima vidi kako visi sa Svjetskog trgovinskog centra. Kompanija je povukla sve oglase i postere i sad mijenjaju grafički izgled. Warner Brothers je imao spreman film s Arnoldom Schwarzenegerom Collateral Damage. Riječ je o filmu izuzetno ispunjenom akcijom za koji u ovoj kompaniji sada smatraju da nije pravo vrijeme da se reklamira. Dakle, odgodili su početak prikazivanja tog filma u kinima. Ono što se događa jest da mnogi filmski studiji ponovno objavljuju laganije filmove na koje nitko nema nikakve zamjerke. radi se o filmovima poput America's Sweetheart i slično, nadajući se da je to ono što će se publici u ovom trenutku više sviđati od akcionih filmova" - kaže Scott Hettrick.

Manje nasilja na filmu

Upućeni u zbivanja u filmskoj industriji kažu da studiji u ovom trenutku snimaju vrlo malo filmova. Primjerice, maloprije spomenuti Warner Brothers trenutno ima samo tri filma u produkciji. U studenom prošle godine imao ih je petnaest. Sony Pictures, Disney i Paramount ostvarju slične zlosretne rekorde - koji su djelomično povezani i s nedavnim prijetnjama scenarista i glumaca da će stupiti u štrajk, ali isto tako i s terorističkim napadima od 11. rujna i objavom predsjednika Busha da će Sjedinjene Države uzvratiti na napade i povesti dugotrajni rat protiv terorizma.

Scott Hettrick iz časopisa Video Business kaže da se studiji nevoljko odlučuju na snimanje filmova s prizorima nasilja, koje su ranije slali u kina u hrpama. Navodi primjer Sonyjeva filma Tick Tock. "Postoji segment filma u kojem glavna glumica Jennifer Lopez žuri kako bi demontirala bombe,... i opet, ovaj studio smatra kako će proći još dosta vremena prije negoli publika bude htjela gledati prizore poput ovoga. Bombe se nalaze u jednom velikom trgovačkom centru, tako su producenti Sonyja odlučili odgoditi premijeru tog filma na neodređeno vrijeme."

Blockbuster upozorava na filmsko nasilje

Gospodin Hettrick napominje kako su neki čelnici industrije zabave neodlučni glede toga kakve filmove treba snimati. A drugi su pak vrlo sigurni kako je njihova misija da zaštite Amerikance od prizora nasilja. Primjerice, najveća američka kompanija za iznajmljivanje video kaseta i DVD-a - Blockbuster Video. Poslušajmo ponovno Scotta Hettricka. "U Blockbusteru smatraju da moraju biti oprezni u pogledu onog što nude i da osiguraju da ljudi znaju što posuđuju. Odlučili su da na video kasete i DVD stave malu naljepnicu, koja će upozoravati ljude na sadžaj koji posuđuju."

Raperi ublažavaju agresivnost

Industrija video igara, također je - kao rezultat terorističkih napada - uvela određene modifikacije u neke od svojih igara. A i u glazbenoj industriji neki rap izvođači odlučili su da malo ublaže agresivnost svojih pjesama. Tako je sastav The Coup trebao objaviti album na čijem se omotu nalazila fotografija Svjetskog trgovinskog centra u eksploziji. Čim se dogodio napad u New Yorku, ovi izvođači su zatražili od svoje diskografske kompanije da zamjeni omotnicu za taj album, što je i učinjeno.

A kad već govorimo o glazbenoj industriji, ovdje bi trebalo napomenuti da su i mnoge zvijezde glazbene industrije - poput Whitney Houston, Brittney Spears, Willie Nelsona i Stinga donirali prihode od nekih svojih koncerata za žrtve terorističkiog napada. A tijekom proteklih mjesec dana - slično kao i u fimskoj industriji - gotovo je u potpunosti obustavljeno objavljivanje novih albuma.

XS
SM
MD
LG