Linkovi

Sjećanje na žrtve terorizma (13/10/01) - 2001-10-14


Jedanaestog rujna ove godine, teroristi su oteli četiri američka putnička zrakoplova. Dva zrakoplova potom su obrušili na Svjetski trgovinski centar, a trećeg na Pentagon, pokraj Washingtona. Tisuće ljudi ubijene su u tim napadima. U četvrtom zrakoplovu, hrabri putnici nadjačali su otmičare i spriječili ih u nakani da obruše četvrti oteti zrakoplov u neku drugu zgradu. Pritom su svi poginuli, kada se zrakoplov srušio u jednom polju u Pensilvaniji.

Mjesec dana nakon terorističkih napada, u četvrtak, 11. studenog, održane su komemoracije. Kako je to rekao predsjednik Bush na komemoraciji u Pentagonu, “Otmičari su bili instrument zla, poginuvši uzalud. U njihovoj pozadini je kult zla koji želi naškoditi nevinima i hrani se ljudskom patnjom. ... Njihovo nasilje je ono najgore vrste, čista pakost, i još se usudjuju pozivati na Božju volju.”

Kako je to istaknuo predsjednik Bush, napadi su izvršeni točno šezdeset godina nakon što je počela izgradnja Pentagona, sjedište američkog ministarstva obrane. U to vrijeme, Sjedinjene Države su upravo uvidjale nacistički teror u Europi. Kako je rekao predsjednik Bush - u noći, 11. rujna 1941. godine, “Predsjednik Franklin Roosevelt obratio se naciji. Opasnost, upozorio je on ... sada je tu. Ne samo od našeg vojnog neprijatelja već i onog koji je neprijatelj svakog zakona, svake od sloboda, svakog morala i svake od vjeroispovijesti.”

Danas, rekao je predsjednik Bush, novi neprijatelj “se pojavio, koji odbacuje svako ograničenje koje postavlja zakon, moral i vjera. Teroristi nemaju pravog doma ni u jednoj državi, niti kulturi, ni vjeri. Oni prebivaju u tamnim kutovima svijeta. A mi ćemo ih tamo pronaći.”

Predsjednik Bush je pozvao američke oružane snage u akciju. One eliminiraju centre moći režima afganistanskih talibana koji pružaju utočište al-Qaidinim teroristima odgovornim za napade od 11. rujna. Talibanski režim, kako je to istaknuo predsjednik Bush “nije donio ništa osim bijede afganistanskom narodu. Ovi vladari sebe nazivaju svetima, unatoč činjenici da novac dobijaju od trgovine heroinom. Oni sebe smatraju pobožnima i usrdnima, dok žene izlažu žestokim brutalnostima.” Medjutim, danas, rekao je on, nema više utočišta za al-Qaidu ili talibanski režim.

Kao i tijekom Drugog svjetskog rata, prije šezdeset godina, Sjedinjene Države su ušle u borbu neodredjenog trajanja. “Mi, medjutim, nismo time ustrašeni”, rekao je predsjednik Bush. “Naš cilj je pravedan i vrijedan žrtvovanja. Naša nacija je snažna u srcu, i čvrsta u svojoj nakani. Nadahnuti pokazanom hrabrošću, ispunit ćemo našu zadaću i nadjačati”.

XS
SM
MD
LG