Linkovi

Muslimani podržavaju rat protiv terorizma (13/10/01) - 2001-10-14


Sjedinjene Države su započele globalni rat protiv terorizma. Vodeće američke muslimanske organizacije čvrsto podržavaju ovu kampanju.

Sjedinjene Države su pokrenule zračne udare na Al-Qaidine logore za obuku terorista i talibanske vojne instalacije u Afganistanu. Al-Qaida je na udaru zbog svoje upletenosti u napade od 11. rujna u Americi, kao i mnoge druge terorističke napade. Talibanski režim na udaru je zbog toga što je pružio utočište i štitio Al-Qaidu.

Medjutim, predsjednik George W. Bush jasno je stavio do znanja da su Sjedinjene Države “prijatelj afganistanskog naroda, kao i prijatelj gotovo milijardu ljudi diljem svijeta koji prakticiraju islam. Sjedinjene Države su neprijatelj onih koji pomažu teroriste te barbarskih kriminalaca koji profaniraju ovu veliku religiju čineći ubojstva u njeno ime.”

Organizacije američkih muslimana izrazile su podršku akciji Sjedinjenih Država protiv medjunarodnog terorizma. One su izrazile spremnost poslužiti kao most razumijevanja s islamskim svijetom. Diljem Sjedinjenih Država, američki muslimani i Amerikanci arapskog podrijetla dragovoljno nude svoje poznavanje jezika i običaja agencijama koje štite red i zakon, kako bi im pomogli u hvatanju terorista.

Muslimanski čelnici diljem svijeta suglasni su da terorizam prijeti civilizaciji i krši temeljna načela islama. Kako je to rekao predsjednik Bush, teroristi Al-Qaide “prakticiraju rubnu formu islamskog ekstremizma koja je odbačena od strane muslimanskih teologa i velike većine muslimanskog svećenstva, rubni je to pokret koji izopačuje miroljubiva učenja islama.”

Satnik Abdul-Rasheed Muhammad je muslimanski kapelan u američkoj vojsci. On je upitao grupu uglednih muslimanskih teologa za vjersko tumačenje, takozvanu fatwu, koja se odnosi na rat protiv terorizma. Fatwa dijelom kaže da “Muslimani trebaju biti ujedinjeni protiv svih koji teroriziraju nevine ljude, te onih koji dopuštaju neopravdano ubijanje onih koji nisu u uniformi.”

Ekstremisti su prijetnja ljudima svih vjeroispovijesti. Zbog toga, rekao je predsjednik Bush, Sjedinjene Države “će povesti svijet u borbi za slobodu. A rame uz rame s nama će stajati muslimani, Židovi i kršćani.”

XS
SM
MD
LG