Linkovi

Udari na terorističke financije (14/10/01) - 2001-10-14


Rat protiv medjunarodnog terorizma vodi se na mnogim bojišnicama. Uz sadašnju vojnu kampanju u Afganistanu, Sjedinjene Države i njeni saveznici udaraju na financije terorista i njihovih pristaša.

Predsjednik George W. Bush izdao je izvršnu naredbu o zamrzavanju sredstava 27 terorističkih grupa, pojedinih terorističkih čelnika, te dobrotvornih organizacija ili korporacija koje služe kao fasada terorističkim grupama. Američke financijske institucije sada su dobile nalog da zamrznu sredstva još 33 osobe i šest grupa koje su tražene zbog uključenosti ili podupiranja terorizma.

Medju pojedincima koji su dodani na ovaj popis su i 22 muškarca koji se nalaze na listi najtraženijih terorista Saveznog istražnog ureda, FBI-ja. Uz Osamu bin-Ladena, na listi se nalazi i desetak terorista povezanih s njegovom grupom Al-Qaida. Dvojica su čelnici saudijskog Hezbolaha, odgovornog za bombaški napad u Dahranu, 1996. godine, u kojem je ubijeno 19 pripadnika američkog ratnog zrakoplovstva. Trojica su članovi terorističke grupe libanonskog Hezbolaha.

Popisu su dodane i tri kompanije, te dvije dobrotvorne organizacije, koje kanaliziraju novac prema teroristima. Dodana je i još jedna teroristička grupa – Muhamedova armija, Jais-i-Mohammed. Radi se o protalibanskoj grupi sa sjedištem u Pakistanu, koja, medjutim, uglavnom operira u Kašmiru.

Tri biznisa dodani su listi terorista koji operiraju iz Jemena. Al-Hamati Sweets Bakeries, te Al-Nur Honey Press Shops, oba u vlasništvu Muhameda Hamdi Sadiq al-Ahdala. Njega je Saudijska Arabija optužila za planiranje terorističkih akcija. Al-Shifa Honey Press for Industry and Commerce u vlasništvu je Mahmuda Abu al-Fatuh Muhammada. On je povezan s Islamskim kulturnim institutom u Milanu, koji je korišten za organizaciju transporta oružja, ljudi i novca za Al-Qaidu.

Dvije dobrotvorne organizacije dodane su na terorističku listu. Radi se o Društvu islamske suradnje, te zakladi Rabita. Obje imaju bliske veze s Osamom bin-Ladenom.

Sjedinjene Države imaju široku podršku u svojim nastojanjima u borbi protiv financiranja terorizma. Više od stotinu zemalja obvezalo se priključiti ovom nastojanju, a više od šezdeset već je izdalo naloge za zamrzavanje terorističkih sredstava. Kako je to rekao američki ministar financija Paul O'Neil, Sjedinjene Države grade “medjunarodnu koaliciju kako bi se prekinulo mrežu financiranja terorista.”

XS
SM
MD
LG