Linkovi

Ashcroft: Ne isključujemo bin Ladena (14/10/01) - 2001-10-14


Ministar pravosuđa John Ashcroft izjavio je kako ne može sa sigurnošću reći da iza slučajeva zaraze antraksom u Sjedinjenim Državama stoji Osama bin Laden, ali je dodao da je to moguće. "Ne možemo isključiti tu mogućnost. Istraga je još uvijek u tijeku. Moguće je da su u pitanju neke osobe koje žele iskoristiti situaciju koja vlada u zemlji."

Gospodin Ashcroft je dodao da će osobe odgovorne za širenje bakterija bedrenice biti oštro kažnjene.

Thompson: Definitivno - terorizam

Ranije je američki ministar zdravstva Tommy Thompson izjavio je da se u slučajevima slanja bakterija antraksa putem pisama definitivno radi o terorizmu, ali je napomenuo da iza toga možda ne stoji Osama bin Laden nego – kako je rekao – “neki pojedinac koji ima nešto protiv medija”. Naime, svi koji su došli u kontakt s bakterijama bedrenice rade za neku medijsku kuću.

Gospodin Thomson nastoji uvjeriti američku javnost da je vlada spremna za eventualni masovni napad antraksom odnosno bedrenicom. On je izjavio da je vlada pripremila zalihe lijekova te da će osigurati dodatne pošiljke. Prema njegovim riječima, vlada čini sve što je u njenoj moći da svi američki državljani budu zaštićeni, neovisno o tome u kojem se dijelu svijeta nalazili.

Drugi slučaj bedenice na NBC-u?

U međuvremenu, liječnici u New Yorku istražuju drugi mogući slučaj antraksa u televizijskoj kući NBC. Nekoliko dana ranije otkriveno je da je jedna djelatnica te američke televizijske mreže zaražena antraksom putem kože. Ona je, kako se vjeruje, došla u doticaj s bakterijama te smrtonosne bolesti nakon što je otvorila jedno pismo upućeno toj medijskoj kući. Liječnici očekuju da će ta osoba biti izlječena.

A na Floridi, u izdavačkoj kući American Media još pet djelatnika pozitivno je na antraks čime se ukupni broj zaraženih u prostorima te kompanije popeo na osam.

Ranije je 63-godišnji Bob Stevens, urednik fotografije u toj tvrtki, preminuo nakon što je obolio od bedrenice.

Vlasti u Nevadi, pak, utvrdile su da je pismo upućeno iz Malezije tamošnjem uredu Microsofta također pozitivno na antraks. Guverner te savezne države, Kenny Guinn, izjavio je da nitko nije zaražen u ovom slučaju.

XS
SM
MD
LG