Linkovi

Bijela kuća o budućoj vladi Afganistana (14/10/01) - 2001-10-14


Dnevnik New York Times u današnjem broju izvještava da je predsjednik Bush započeo razmatrati planove o budućoj vladi Afganistana, u slučaju da uslijed vojnih udara dođe do pada talibanskog režima.

Prema navodima New York Timesa američka administracija ima tri šira cilja: formiranje široke koalicijske vlade, početak ekonomske obnove i osiguravanje sigurnosnih snaga za održavanje mira. Na jednom od sastanaka predsjednik Bush je izjavio da u nadolazećim godinama ne želi brinuti o sličnim prijetnjama kakvu u ovom trenutku predstavljaju talibani.

Bijela kuća odbila ponudu talibana

Visoki talibanski dužnosnik izjavio je da bi osumnjičeni terorist Osama bin Laden mogao biti izručen nekoj neutralnoj zemlji, ako Washington pokaže dovoljno dokaza da je bin Laden odgovoran za prošlomjesečne terorističke napade. Dodatni uvjet talibana za izručenje bin Ladena je obustava bombardiranja.

Predsjednik Bush je po primitku ponude, odmah odbio takvu ponudu talibana. Glasnogovornica Bijele kuće je kazala da o tome neće biti pregovora.

Ashcroft: Neki od terorista još uvijek na američkom tlu

Američki ministar pravosuđa John Ashcroft drži vjerojatnim da se neke osobe uključene u prošlomjesečne terorističke napade u New Yorku i Washingtonu još uvijek nalaze na slobodi, u Sjedinjenim Državama. Gospodin Ashcroft je rekao da agencije reda i zakona nastavljaju istragu kako bi uhvatili sve odgovorne i spriječili buduće napade.

Blair: Ne postoje planovi za napad na Irak

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da vojna akcija protiv Afganistana treba biti "uravnotežena s rješavanjem sukoba između Izraela i Palestinaca". U intervjuu za londonski list Observer gospodin Blair je rekao da nasilje na Srednjem istoku treba biti zaustavljeno kako bi se moglo započeti s ozbiljnim pregovorima između dvije strane.

Britanski premijer sutra će se sastati u Londonu s palestinskim čelnikom Jaserom Arafatom. Gospodin Blair je rekao da za sada ne postoje planovi za napad na Irak u sklopu kampanje protiv terorizma. Svaku takvu akciju, napomenuo je britanski čelnik, najprije bi trebali razmotriti partneri iz anti-terorističke koalicije. Gospodin Blair je dodao da je njegova zemlja spremna na žrtve, kazavši da takav rizik uvijek postoji kada se poduzima vojna akcija.

XS
SM
MD
LG