Linkovi

Napad na talibanske snage na sjeveru Afganistana (12/10/01) - 2001-10-12


Američki i britanski borbeni zrakoplovi nastavili su i danas sa zračnim udarima po talibanskim i terorističkim ciljevima u području Kabula. U izvješćima se kaže da su bombardirana područja sjeverno od glavnog grada, gdje talibani drže bojišnicu protiv snaga oporbenog Sjevernog saveza.

Kasno sinoć, južno od Kabula viđena je ogromna eksplozija gdje je bombardirano skladište streljiva nedaleko od mjesta na kojem se, kako se pretposatvlja, nalazio logor za obuku terorista. U izvješćima se također kaže da su tijela najmanje 160 civila izvađena pod ruševinama u jednom selu na istoku Afganistana, nedaleko od grada Jalalabada.

Sjedinjene Države su izrazile žaljenje zbog civilnih žrtava, ali odbacuju talibanske tvrdnje da američke snage gađaju civilna područja.

Snage Sjevernog saveza tvrde da su talibani koji drže strateški važan grad Mazar-i-Šarif na sjevero-zapadu Afganistana spremni položiti oružje. General Dostum, jedan od čelnika oporbenih snaga, je dodao da se dio njegovih postrojbi uspio probiti na pet kilometara od tog grada te da je u razgovoru sa talibanskim zapovjednicima saznao da se njihove snage u Mazar-i-Šarifu kane predati.

XS
SM
MD
LG