Linkovi

Predsjednik George Bush o pomoći Afganistanu (12/10/01) - 2001-10-12


Predsjednik Bush je kazao da su teroristički napadi od 11. rujna ujedinili Ameriku, te da je iz bijesa izraslo suosjećanje. Kako izvješćuje Paula Wolfson, tijekom govora u Washingtonu, predsjednik se usredotočio na napore da se pomogne afganistanskom narodu, čak i dok američke snage vrše udare na terorističke i talibanske mete u Afganistanu.

Predsjednik Bush je kazao da je Amerika jedinstvenija i odlučnija nego ikada ranije. "Teroristi nisu namjeravali potaknuti takvo jedinstvo i takvu odlučnost. No, sada ih ne mogu više zaustaviti."

Prema riječima predsjednika Busha, narod Sjedinjenih Država uči se beskonačnom strpljenju i upornosti. "Sučeljeni smo s neprijateljem koji planira u tajnosti i djeluje bez morala i bez grižnje savjesti. Protiv tog neprijatelja moramo se boriti gdje god kuje svoje planove, gdje god se skriva i gdje god pobjegne – kako ovdje, tako i u inozemstvu."

Predsjednik je ovo kazao u okviru govora jednom od najstarijih i najvećih zdravstvenih dobrotvornih društava u Sjedinjenim Državama. Već desetljećima, organizacija March of Dimes prikuplja novac za borbu protiv teških bolesti i urođenih mana.

Predsjednik je iskoristio ovu priliku da bi pozvao američku mladež da se zauzme za pomoć djeci Afganistana. "Ima malo mjesta na svijetu u kojima vlada veća bijeda. Svako četvrto dijete u Afganistanu umire prije nego što navrši petu godinu života."

Predsjednik je pozvao svako američko dijete da donira po dolar za posebnu zakladu, kroz koju će Crveni križ kupiti hranu i lijekove za pomoć stanovništvu Afganistana.

XS
SM
MD
LG