Linkovi

Nobelova nagrada za mir Kofiju Annanu i Ujedinjenim narodima (12/10/01) - 2001-10-12


Kako iz Kopenhagena izvješćuje Peter Heinlein, predsjedatelj Norveškog Nobelovog odbora Gunnar Berge pohvalio je 63-godišnjeg glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i njegovu organizaciju zbog čelništva koje su iskazali u kampanji za ljudska prava, te u borbi protiv AIDS-a i terorizma.

Prema riječima gospodina Bergea, gospodin Annan udahnuo je novi život svjetskoj organizaciji, dok je istovremeno njene skromne resurse počeo koristiti znatno efikasnije.

Gospodin Berge je istaknuo da je jedno od najvažniji postignuća glavnog tajnika inzistiranje na odgovornosti svake pojedine zemlje za njezinu politiku. "U organizaciji koja teško može postati više od onoga što njene članice dozvole, gospodin Annan je jasno dao do znanja da suverenitet ne može biti štit iza kojega će zemlje članice skrivati svoje prijestupe."

Berge: UN - jedini put k globalnom miru

Gospodin Berge dodao je da je Norveški Nobelov odbor želio dodjeljivanjem nagrade za mir svjetskoj organizaciji istaknuti svoju vjeru u to tijelo kao sredstvo za jačanje organizirane suradnje među zemljama svijeta. "Ujedinjeni su narodi u svojoj povijesti postigli brojne uspjehe i doživjeli mnoge neuspjehe. Kroz prvu Nobelovu nagradu za mir koju dodjeljujemo svjetskoj organizaciji kao takvoj, Norveški Nobelov odbor želi u stotoj godini svojeg postojanja pokazati da jedini put prema globalnom miru i suradnji vodi kroz Ujedinjene narode."

Nobelova nagrada za mir donosi sa sobom i novčanu nagradu u vrijednosti od gotovo milijun dolara, koje će svjetska organizacija i njen čelnik podijeliti. Ujedinjeni narodi nisu do sada nikada ranije nagrađeni Nobelovom nagradom, za razliku od pojedinih svojih agencija i osoba vezanih uz to tijelo.

Gospodin Annan rođen je 1938. u Gani. Veći dio svoje karijere proveo je u Ujedinjenim narodima, te je njihov prvi glavni tajnik koji je izabran iz redova same svjetske organizacije.

Svečana dodjela Nobelovih nagrada ovogodišnjim dobitnicima održat će se 10. prosinca, na obljetnicu smrti švedskog izumitelja i filantropa Alfreda Nobela. Ove godine su, povodom obilježavanja 100-te obljetnice dodjeljivanja Nobelovih nagrada, na posebne svečanosti pozvani svi njihovi živući dobitnici. Sudjelovanje u svečanostima do sada su potvrdila 34 od 39 živućih nobelovaca.

XS
SM
MD
LG