Linkovi

Na "nultoj točki" - teška vremena za mali biznis (12/10/01) - 2001-10-12


Na jutrošnjim naslovnicama američkih dnevnih listova teško je naći bilo što drugo uz opširna izvješća s tiskovne konferencije predsjednika Busha, te izvješća o zračnim udarima u Afganistanu.

New York Times piše o malom poduzetništvu najvećeg američkog grada, koje, nakon napada od 11. rujna, posrće, a sve češće i zatvara vrata. Posao propada, žale se vlasnici malih trgovina, a pomoć ih zaobilazi ili, jednostavno, ignorira.

Recimo, mali bangladeški restoran Taste of Tandoor, u financijskom srcu grada, njegovi su klijenti smatrali sjajnim mjestom za ručak ili ranu večeru. Za četiri dolara i par kovanica dobio se bilo koji ručak iz bogatog menija! Premda tako jeftin, taj je restoran dovoljno zarađivao da se od njega uzdržavalo pet useljeničkih obitelji.

No, od prošlog mjeseca, restoran nije zaradio ni centa! Posljednjih nekoliko dana, vlasnici su proveli bacajući u smeće ostatke nekad cvatućeg biznisa: 70 vreća istrunulog mesa i povrća, razbijene telefone i faks mašinu, te njihove, kako ih zovu, "sretne dolare", prvu zaradu iz prvih dana poslovanja, prije gotovo sedam godina. Dolari su krasili zidove restorana.

Ovo je samo jedan primjer od stotina u kojima male trgovine živežnim potrepštinama, kafići, picerije, kemijske čistionice, prodavaonice nakita, male željezare i slični obiteljski biznisi s Manhattana umiru, i to vrlo brzom smrću. Financijska pomoć, piše New York Times, ne stiže preko noći. No, ovim malim biznisima, nekoliko tjedana zatvorenih vrata znači propast. Posjeti političara, za dizanje morala, piše njujorški dnevnik, nisu dovoljni.

XS
SM
MD
LG