Linkovi

Opasnost bio-terorizma realna i u Europi (11/10/01) - 2001-10-11


Većina europskih vlada diskretno je obavijestila građanstvo da su njihove specijalne stručne službe spremne u slučaju bio-terorizma. Novoosnovani centri za razmjenu informacija o biološkom oružju u zemljama Europske unije prosljeđivati će jedni drugima sve relevantne informacije u nadi da će mreža zaštite i brze reakcije biti dovoljno efikasna spriječiti širenje bolesti dođe li do terorističkog napada.

Europljani su, slično Amerikancima, pokupovali maske, iako nekakve posebne zabrinutosti ipak nema. Pojava bedrenice u Floridi naglo je upozorila na opasnost bio-terorizma. Neka su sumnjiva pisma brzo poslata na kontrolu u istraživačke institute, i za sada nema potvrde da je bijeli prašak u kovertama nađenim u Berlinu, ili poslatih uredu jedne američke kompanije, opasan po zdravlje.

Preventiva nije paranoja, ističe policija. Policija je objavila i novu epizodu - osam sumnjivih pisama, svih upućenih na adrese u jednoj jedinoj ulici u Wiesbadenu, također je na provjeri, “jihad je počeo” piše uz adresu na omotnicama.

Dovoljno za alarm u Njemačkoj, zemlji koja se smatra jednom od baza terorista bin Ladenove mreže. Francuska je vlada također intenzivirala preventivu. Svi su svjesni da je danas, mjesec dana nakon terorističkih udara na SAD, “i nezamislivo postalo mogućim”, tako da prijetnja biološkim oružjem – bila to bedrenica ili neka od u javnosti zaboravljenih bolesti – shvaća veoma ozbiljno.

Vlade većine europskih zemalja brzo su ugovorile intenzivniju proizvodnju cjepiva i antibiotika kako bi, dogodi li se napad, bile spremne spriječiti širenje bolesti. U ovoj situaciji faramceutski je koncern Bayer jedna od kompanija zasutih narudžbama.

Bayer poizvodi vlastiti lijek protiv bedrenice “Cipro” , proizvodnju povećava za četvrtinu, a glavnina narudžbi stigla je iz SAD. Dodatne su poslove s vladama sklopile i neke tvornice specijalizirane za proizvodnju cjepiva protiv boginja.

XS
SM
MD
LG