Linkovi

Sjeverni savez protiv talibana (11/10/01) - 2001-10-11


Stručnjaci Međunarodnog instituta za strateška istraživanja pozorno prate napade na vojne i terorističke ciljeve u Afganistanu. Direktor Centra, Jim Chipman, kaže da se u Afganistanu nalaze manje skupine britanskih specijalaca. Francuski komandosi su također na terenu, oni pružaju podršku snagama Sjevernog saveza, koaliciji oporbenih skupina koje se protive talibanskom režimu.

Gary Samore, koji je donedavno radio pri američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost, kaže da se za komandoske akcije na terenu pripremaju i američke specijalne postrojbe. Međutim, on ne očekuje velik američki angažman u kopnenim borbama. "Mislim da će se na kopnu najviše angažirati afganistanske snage. Druga faza ove operacije sastojat će se od borbi na kopnu, između oporbe i talibanskih snaga."

Koliko je stabilan Pakistan?

Britanski analitičari, osim vojne intervencije, prate i situaciju u Pakistanu, gdje živi više od dva milijuna afganistanskih izbjeglica. Gospodin Samore smatra da je pakistanski čelnik Pervez Musharraf ojačao svoj položaj time što je smjenio nekoliko generala, koji su bili simpatizeri talibana.

Međutim, javna podrška Pervezu Musharrafu još uvijek je vrlo upitna, kaže Gary Samore. "Veliki ispit za Pakistan bit će u petak, kada iz džamija može doći poziv na demonstracije. To će biti važan trenutak za Musharrafa, tada će se vidjeti koliko ga javnost podržava."

Afganistan treba multi-etničku vladu

Britanski stručnjaci nastoje predvidjeti i kakva će biti situacija u Afganistanu ako talibani budu uklonjeni s vlasti. Direktor londonskog Instituta za strateška istraživanja, John Chipman, smatra da bi bila pogreška ako se u buduću vladu ne uključe i predstavnici naroda Pashto, najveće etničke skupine u Afganistanu. "Važno je da u Kabulu bude multi-etnička vlast. Međutim, Sjeverni savez podržava vrlo malo Pashtuna. Britanija i Amerika morat će tom problemu posvetiti određenu pozornost, i to bolje prije nego kasnije. Pogreška bi bila kada bi se dopustilo da smjena vlasti bude stihijska."

Što se tiče Osame bin Ladena, britanski vojni stručnjaci kažu da je potjera za njim nalik ”traženju igle u plastu sijena.” Međutim, čak ako ga se i ne uhvati – kažu oni – djelovanje Osame bin Ladena će u budućnosti biti znatno otežano.

XS
SM
MD
LG