Linkovi

U Noć vještica - kao Lady Liberty! (12/10/01) - 2001-10-11


Tek nas par tjedana dijeli od Noći vještica, Halloweena, 31. listopada. Pripreme za nacionalnu noć šaljive strave odvijaju se mnogo tiše nego ikada ranije, ali, ipak su tu, kao jedan od znakova da se u Americi svakodnevica polagano, ali sigurno oporavlja. Doduše, ništa nije kao prije, pa ni Halloween.

Ove noći strave, duhovi, vještice i kosturi definitivno će biti u drugom planu. Prodavači kostima i maski kažu da će se ljudi zakrabuljiti u Uncle Sama, Lady Liberty, vatrogasce i spasioce – patrotizam ne mimoilazi niti Noć vještica.

Neki, koji još uvijek žive u prethodnom životu, kupuju maske s licem kalifornijskog kongresmena Garyja Condita. Očekivalo se da će njegove maske biti ogroman hit, ali sada, zainteresiranih je ustvari prilično malo. Uglavnom su to oni isti koji su ranijih godina pohodili kostimirane zabave odjeveni i maskirani kao Monica Lewinsky ili Bill Clinton.

Kad već spominjemo maske s licima političara, vrijedi se prisjetiti da je samo jedan američki političar, točnije predsjednik, uspio dostići vječnu popularnost Frankensteinove maske – gumena maska Richarda Nixona još uvijek je među najbolje prodavanim halloweenskim krabuljama.

Ove godine, međutim, jedan drugi političar je čvsto zasjeo na mjesto najželjenije maske za plašenje u mraku. Prema opažanjima prodavača u trgovinama halloweenskih potrepština, svi hoće 31. listopada biti – Rudy Giuliani! Njujorški gradonačelnik, testiran na najgori mogući način, osigurao si je mjesto u srcima ne samo svojih sugrađana, nego i ostalih Amerikanaca.

S obzirom da se prodajni trend za Halloween uglavnom planira čitavu godinu dana unaprijed, razvoj događaja je prilično zatekao prodavače maski. Gradonačelnikova je maska, s obzirom na bliski kraj njegovog mandata, smatrana "prošlošću" i uglavnom su trgovine imale tek po nekoliko desetaka komada u zalihama. Zadnjih par tjedana, proizvođači su mahnito povećali proizvodnju "nasmijanih Rudyja" kako bi udovoljili nezapamćenoj potražnji.

Njujorčane, posebice tamošnje liberale, to ne čudi. "On je uvijek bio zastrašujuća spodoba, prema tome dušu je dao za Halloween," kaže Ron Kuby, njujorški odvjetnik posvećen pitanjima građanskih prava i voditelj jednog od jutarnjih radijskih programa. Kuby se sve do sada smatrao jednim od najglasnijih mrzitelja gradonačelnika Giulianija, no i on mu je čestitao na "štovanja vrijednom držanju u vrijeme krize".

Osim maske gradonačelnika, val patriotizma s polica odnosi i kostime vatrogasaca, kao i one koji predstavljaju Kip slobode. Međutim, neki ranije popularni kostimi ovih dana se smatraju, najblaže rečeno, krajnje neukusnima. Tradicionalno, prodavao se velik broj gas-maski i kostima Arapa. Sada ih prodavači uglavnom ne stavljaju u izloge ni na prve redove polica.

Nitko se, vjerojatno, neće htjeti kostimirati kao terorist. Niti jedna od većih kompanija u halloween biznisu ne nudi masku Osame bin Ladena. Doduše, maske Saddama Husseina bile su svojedobno priličan hit, čak i u napetim mjesecima uoči Zaljevskog rata. No, kako kažu u prodavaonici Abrakadabra, na Manhattanu, koja je u to doba u izlogu imala lutku Saddama Husseina u električnoj stolici, možda je prerano za neke šale ... možda je i ova prodavaonica preblizu zgarišta i ruševina Svjetskog trgovinskog centra.

XS
SM
MD
LG