Linkovi

Razlika između terorista i vojnika (11/10/01) - 2001-10-11


Teroristička mreža Osame bin-Ladena, al-Qaida, odgovorna je za ubojstva tisuća nenaoružanih civila u Sjedinjenim državama i Africi. Bin-Laden naziva ovaj pokolj “svetim ratom” te tvrdi da slijedi učenje islama. Medjutim, kako je to jasno postavljeno islamskim učenjem, teroristički napadi, poput onih na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, nisu uopće sveti. Oni predstavljaju zlo najgore vrste – još više zbog toga jer je počinjeno u ime islama.

Muslimanske vojnike obvezuju islamski propisi, koji im nalažu da ne napadaju bespomoćne civile. Samoubilački napadi su takodjer strogo zabranjeni. Muslimanski ratnik može se boriti do smrti, ali ne smije ubiti sebe ili bespomoćne civile.

Ograničenja koja islam postavlja pred muslimane u načinu vodjenja rata paralelna su zapadnim tradicijama vodjenja ograničenog rata. Ova tradicija jasno razlikuje vojnika od teroriste, bandita ili drugih naoružanih grupa. Vojnici operiraju po nalogu legitimne vlasti. Teroristi udaraju na samu vladavinu zakona. Vojnici, kako se to kaže u Drugoj ženevskoj konvenciji, trebaju “izvoditi svoje operacije u skladu sa zakonima i ratnim običajima”. To znači, izmedju ostalog, zaštitu civila, humani odnos prema zarobljenicima, te usmjeravanje napada samo prema vojnim ciljevima.

Teroristi to ne poštuju. Oblače se kao civili, napadaju civile, te se kriju medju civilnim stanovništvom nakon svakog napada. Njihovi napadi su planirani kako bi prouzročili maksimalne civilne žrtve i civilnu materijalnu štetu. Teroristi često zlostavljaju i ubijaju svoje zatočenike, koji su obično nenaoružani civili. Teroristi, najvećim dijelom, čine sve kako bi izbjegli borbu s naoružanim vojnicima ili policijom.

Ništa tako dramatično ne ilustrira pravu prirodu terorizma poput nedavnih napada na Sjedinjene Države. Teroristi bin-Ladenove al-Qaide preuzeli su kontrolu nad civilnim zrakoplovima i hotimice ih obrušili u uredske zgrade u kojima su se nalazile na tisuće civila. Više od šest tisuća muškaraca, žena i djece je ubijeno. Ovo predstavlja zločin za koji civilizirane zemlje traže najtežu kaznu. A prema islamskim zakonima, to je grijeh koji neizbježno donosi božju kaznu.”

XS
SM
MD
LG