Linkovi

Četvrti dan zračnih operacija (10/10/01) - 2001-10-10


Američke vojne operacije protiv talibanskih i terorističkih ciljeva u Afganistanu nastavljaju se četvrti dan za redom. Medjutim, američki čelni dužnosnici ne govore mnogo o tijeku najnovijih operacija.

Kako javlja Alex Belida američki i britanski zračni udari uništili su talibansku protu-zračnu obranu, što omogućuje američkog ratnom zrakoplovstvu izvodjenje operacija 24 sata dnevno.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je u Pentagonu novinarima da to znači da bi se moglo krenuti u realizaciju nove faze u ovoj kampanji. "Dobro napredujemo prema našem cilju stvaranja uvjeta potrebnih za provođenje stalne kampanje na iskorijenjivanju terorista."

Što znači 'iskorjenjivanje terorista'?

Vojni analitičari kažu da je vjerojatno da izraz “iskorjenjivanje terorista” znači da će američke kopnene snage - vjerojatno - helikopterima biti ubačene na teritorij Afganistana kako bi se dale u potjeru za teroristima. Glasnogovornik Pentagona je rekao da ne treba isključiti niti jednu mogućnost dok istovremeno ne želi komentirati buduće operacije.

Također je upozoreno da izraz “iskorijenjivanje terorista” ne znači nužno uključivanje kopnenih snaga. Jedan dužnosnik ministarsttva obrane izjavio je Glasu Amerike da postoje različiti načini za iskorijenjavanje terorista. Jedna od mogućnosti su posebne bombe koje su namijenjene probijanju ukopanih bunkera.

Inače u izvješćima o današnjim operacijama na bojišnici kaže se da su talibanske snage otvorile protu-zrakoplovnu vatru s nekoliko položaja oko Kabula, u područjima za koja se vjeruje da se u njima nalaze logori za obuku bin-Ladenovih terorista. Ovi napadi počeli su nedugo nakon što je pala noć. Prethodno je, tijekom dana izvršen napad na područje aerodroma kod Kandahara.

Talibani tvrde da protu-zračna obrana nije uništena

Talibanski dužnosnici kažu da je nekoliko osoba ubijeno, a srušeno je nekoliko kuća u Kabulu - tijekom noćnih zračnih udara na Kabul. Talibanski veleposlanik u Pakistanu odbacio je američke tvrdnje o neutralizaciji afganistanske protuzračne obrane, te dodao da su talibanski čelnik mula Muhamad Omar i Osama bin-Laden živi i da se nalaze na teritoriju Afganistana.

Kako iz Islamabada izvješćuje Jim Teeple, talibanski dužnosnici kažu da su neistinite tvrdnje oporbenog Sjevernog saveza da su njegove snage ostvarile napredak na sjeveru zemlje. Talibanski veleposlanik u Islamabadu Abdul Salaam Zaeef, izjavio je da američki i britanski borbeni zrakoplovi lete na isuviše velikoj visini da bi ih mogla pogoditi protu-zračna obrana, medjutim, dodaje, da talibani još uvijek imaju sposobnost obrane od zračnog napada. Veleposlanik Zaeef je rekao: "situacija u Afganistanu je normalna, ali ima civilnih žrtava."

Talibanski dužnosnici u Afganistanu kažu da su ukinuli ograničenja na djelovanje Osame bin-Ladena te da je on sada slobodan pokrenuti rat protiv Sjedinjenih država. Glasnogovornik bin-Ladenove grupe al-Qaida rekao je da zbog zračnih udara u Afganistanu, Amerika sada može očekivati nove terorističke napade na teritoriju Sjedinjenih država.

Podrška i prosvjedi

Zračne akcije predvođene Sjedinjenim Državama nailaze na snažnu podršku diljem svijeta, ali i na prosvjede u nekim muslimanskih zemljama. Američki saveznici, uključujući Britaniju, Francusku i Njemačku bezrezervno podržavaju Sjedinjene Države. Rusija također odobrava akcije protiv terorista.

Istodobno, u nekim muslimanskim zemljama ne prestaju ulični prosvjedi protiv američkih akcija iako su njihove vlade prethodno dale potporu borbi protiv terorizma.

U Egiptu su studenti spalili američku i izraelsku zastavu, a pakistanske i palestinske vlasti pokušavaju staviti prosvjede pod kontrolu, nakon što je u početku američkih zračnih udara na terorističke ciljeve došlo do nasilnih prosvjeda u kojima je nekoliko osoba izgubilo živote.

AWACS- i iz NATO-a nad SAD

Predsjednik Bush primio je u Bijeloj kući glavnog tajnika NATO-saveza Georgea Robertsona. Gospodin Robertson izjavio je da će pet zrakoplova tipa AWACS biti do petka raspoređeno na zaštiti zračnog prostora Sjedinjenih Država. Ovim će se omogućiti Sjedinjenim državama da vlastite AWACSE iskoriti u prekomorskim vojnim operacijama.

Powell: Mogući udari protiv drugih zemalja

Američki državni tajnik Colin Powell upozorava da bi rat Sjedinjenih država protiv terorizma mogao uključivati i udare na ciljeve u nekim drugim državama, a ne samo u Afganistanu - ukoliko te zemlje podupiru terorizam. Gospodin Powell će inače idući tjedan posjetiti Indiju i Pakistan u pokušaju zbližavanja te dvije zemlje.

Razrješen spor o obavještajnim brifinzima

Predsjednik Bush i kongresni čelnici razriješili su spor glede pristupa povjerljivim vojnim informacijama. Predsjednik Bush je ograničio strogo povjerljive brifinge o ratu protiv terorizma na samo osam zakonodavaca. Medjutim, kako iz Bijele kuće izvješćuje Paula Wolfson, stajalište je donekle ublaženo nakon dobijanja dodatnih uvjeravanja od strane kongresnog čelništva.

Predsjednik je bio ljut zbog toga jer su neke od strogo povjerljivih informacija iznesene tijekom brifinga u Kongresu procurile prema medijima. Predsjendik je naložio da najviši vladini dužnosnici odmah ograniče davanje povjerljivih informacija. Ova odluka izazvala je negodovanje na Capitol Hillu.

Kongresni čelnici zaputili su se u Bijelu kuću kako bi se pronašlo rješenje za novonastalu situaciju. Čelnik republikanaca u Senatu Trent Lott izjavio je novinarima da je utvrdjeno zajedničko stajalište s predsjednikom Bushom. Američki državni tajnik i ministar obrane podnosit će informacije odgovarajućim kongresnim odborima, a svi zakonodavci bit će upozoreni da se neće tolerirati curenje povjerljivih informacija.

"Predsjednik je jasno rekao. Svi ćemo biti oprezni" - izjavio je senator Trent Lott. Pojedinosti novog aranžmana još trebaju biti razradjene. Kongresni čelnici kažu da će svi članovi imati pristup odredjenim informacijama, ali ne znaju da li se to odnosi i na strogo povjerljive materijale.

Zahtjev da se ne re-emitiraju snimke bin Ladena

Savjetnica predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice zatražila je od najvećih američkih tv mreža da se suzdrže od korištenja cijelih ranije snimljenih ili presnimljenih poruka koje potiču od Osame bin Ladena zbog straha da ne sadrže skrivene poruke njegovim suradnicima diljem svijeta. Gospođa Rice je sličan zahtijev uputila i urednicima američkih novina.

Glasnogovornik Bijele Kuće je pojasnio da nije riječ o cenzuri nego o zahtijevu medijskim kućama da nastave s odgovornim obavljanjem svog posala.

XS
SM
MD
LG