Linkovi

Sloboda medija u kriznoj situaciji (10/10/01) - 2001-10-10


Borba protiv terorizma dominira u informativnim programima američkih novina, televizije, radija te na internetu. O ulozi slobodnih medija u kriznoj situaciji s nekoliko američkih stručnjaka razgovarao je Joe de Capua.

U Americi postoji općeniti konsenzus u vezi potrebe da mediji budu neovisni prenositelj informacija. Međutim, u kriznim situacijama to znači da se novinari susreću s problemom izvještavanja o vojnim i obavještajnim, strogo povjerljivim pitanjima.

Uravnotežiti slobodu informiranja sa sigurnošću države

Richard Kapler, dopredsjednik washingtonskog Instituta za istraživanje medija, objašnjava: "Treba se podsjetiti da su za vrijeme Drugog svjetskog rata postojali razni mehanizmi kontrole medija. To je bila posljednja situacija kada je istinski bila ugrožena državna sigurnost. Tadašnji novinari, barem većina njih, dragovoljno su se podvrgavali toj kontroli. Nakon rata, američki su se novinari navikli na činjenicu da ih nitko iz vana ne kontrolira i na svaki pokušaj sužavanja njihove slobode oni snažno reagiraju. Ali, gledano u cijelosti, u novinarskoj profesiji postoji osjećaj da se mora uravnotežiti interes informiranja javnost s interesom državne sigurnosti."

Kada izvještavaju o terorizmu, mediji imaju i moralnu obavezu. Gospodin Kapler kaže da se ona iskazuje u odluci što treba objaviti, a što ne? "Odluka o tome mora biti teška odluka, no bojim se da za neke novinare to i neće biti tako teško! Govorim o situaciji kad novinar nabavi informaciju koja bi mogla ugroziti državnu sigurnost, ugroziti živote Amerikanaca u inozemstvu ili naših vojnika. Tu se javlja etička dilema: kako to objaviti, a istovremeno ne ugroziti ljudske živote?"

Pravi trenutak za potpuno informiranje

Warren Watson, koji radi u Američkom novinarskom institutu, u Restonu, u Virginiji, očekuje da će se neke medijske kuće vjerojatno u bliskoj budućnosti sukobiti s vladom. "Mislim da će biti problema kao i za vrijeme Zaljevskog rata, a koji će se odnositi na pravo novinara da imaju pristup izvorima informacija. Moguće je da u ovoj situaciji javnost neće niti saznati što se sve događa, jer će vlasti u nekim trenucima možda biti sklone da ograniče pritok nekih informacija. Medije će se možda u takvoj situaciji optužiti da nisu dovoljno patriotski. No, s druge strane kriza poput ove pravi je trenutak da javnost traži potpuno informiranje."

Gospodin Watson kaže da su neka od najboljih novinskih izvješća o Zaljevskom ratu objavljena tek nakon njegova kraja. On se nada da se to neće ponoviti.

Svakom svoj posao

Aly Colon, koji radi na Institutu Poynter na Floridi, slaže se s tom tvrdnjom. "Svatko od nas ima svoj posao. Vlada, vojska, mediji. Ponekad će biti problema i napetosti! Novinari trebaju poštivati ono što čine vlada i vojska, ali ne trebaju zaboraviti što je njihova svrha postojaja: ponuditi javnosti provjerenu i neovisnu informaciju!"

Gospodin Colon napominje da se medijsko izvještavanje, u ovakvoj kriznoj situaciji, ne smije svesti na olako objavljivanje glasina i neistina – samo kako bi se pretekla konkurencija. Jer kada se radi o poštenom i istinitom izvještavanju, ima raznih medijskih kuća – upozorava Warren Watson, a u utrci za informacijom, može se izgubiti i novinarski ugled.

Primarna uloga - kritika

Profesionalni će se ugled pogotovo strogo cijeniti kada su u pitanju za vladu nepovoljne odnosno kritički intonirane, vijesti - kaže Richard Kapler.

"Vojne operacije često ne završe onako kako se planiralo. Postoje razlozi za neefikasnost, razlozi za donošenje pogrešnih odluka. Te se stvari moraju predočiti javnosti i objasniti. To u ovoj situaciji je možda i primarna uloga medija."

Sva tri medisjka stručnjaka vrlo pozitivno ocjenjuju izvještavanje američkih medija o terorističkim napadima na američkom tlu. Dugoročno gledano, kampanju protiv globalnog terorizma mediji će vjerojatno pratiti na sličan način kao i hladni rat. To znači da će biti povremenih kriza ili pak slučajeva špijunaže. No, općenito gledano, američki se medijski stručnjaci slažu da će novinari u ovoj zemlji morati naučiti vrlo mnogo, ako žele na kvalitetan način izvještavati o ratu protiv globalnog terorizma.

XS
SM
MD
LG