Linkovi

Na fakultetima, arapski sve popularniji (10/10/01) - 2001-10-10


Jednog jutra, prije nekoliko dana, na Sveučilištu Chicago, omanja učionica bila je prepuna studenata koji su pažljivo pratili izlaganje Munire Jalfi, nastavnice arapskog jezika. Ovog semestra, početni tečaj arapskog na tom su sveučilištu upisala 53 studenata.

Prema riječima Rustyja Rooka, pomoćnika direktora Centra za srednjoistočne studije, to je dvostruko više nego što se ranije upisivalo. Većina studenata upisala je taj predmet nakon napada na New York i Washington. "Većinom, to je reakcija na događaje od 11. rujna. Studenti žele više saznati o arapskoj kulturi i civilizaciji, te pokušati razumjeti islam. Jedna od važnih stvari u tome je razumijevanje arapskog jezika."

Nakon terorističkih napada, nekoliko agencija savezne vlade već je uposlilo ili kani uposliti više osoba sa znanjem arapskog jezika. Međutim, Munira Jalfi, sa Sveučilišta Chicago, kaže da sada upisani studenti neće tako skoro biti sposobni obavljati poslove koji zahtijevaju znanje arapskog jezika. "Prema mom iskustvu, za to treba barem dvije godine učenja. Do treće godine učenja jezika, većina studenata je sposobna prilično dobro čitati i razumjeti jezik."

S arapskim lakše do posla

Obie Porteous je jedan od studenata koji su upisali predmet profesorice Jalfi. On kaže da nije upisao arapski jezik samo zbog terorističkih napada, ali smatra da bi mu poznavanje jezika značajno poboljšalo šanse za posao nakon diplomiranja. "Jedan aspekt moje želje da učim arapski je to što se koncentriram na studije međunarodnih odnosa. Znam da velik broj međunarodnih organizacija stvarno želi imati uposlenike koji mogu čitati i barem temeljno govoriti arapski jezik."

Sveučilište Chicago nije jedina visokoškolska ustanova u kojoj je povećan broj upisa na studij arapskog jezika. Sveučilište Brigham Young, u saveznoj državi Utah, moralo je prošlog mjeseca dodati još predavača i organizirati više predavaonica kako bi omogućilo održavanje nastave za toliko povećan broj studenata arapskog jezika.

Privatne škole stranih jezika u Bostonu i Washingtonu isto tako bilježe nagli porast pohađatelja nastave arapskog jezika. Prema Rustyju Rooku, sa Sveučilišta Chicago, slična pojava, ali nešto manjeg intenziteta, primijećena je i prije deset godina, kada je Zaljevski rat nakratko rasplamsao interes za arapskim jezikom. No, sada, slaže se većina promatrača, promjena je mnogo temeljitija i potrajat će više godina.

XS
SM
MD
LG