Linkovi

Što je to "Bushova doktrina"? (10/10/01) - 2001-10-10


Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" javlja da su dužnosnici administracije predsjednika Busha dali naziv pravilima igre u ratu protiv terorizma – nazvali su ih “Bushova doktrina”. Prema toj doktrini, potencijalna je meta američke akcije svaka zemlja ili organizacija koja tolerira teroriste. Kako piše "USA Today", Bijela je kuća djelomice izmijenila i svoju retoriku, naglašavajući manje lov na bin Ladena, a više potrebu da se iskorijeni terorizam u svim svojim oblicima.

O proširenju fokusa kampanje protiv terorizma piše i "New York Times", koji jutros javlja da bi među budućim metama američkih akcija mogle biti terorističke organizacije na Filipinima, te u Indoneziji i Maleziji, koje održavaju veze s al-Qaedom. Istočnoazijske terorističke skupine proširile su u posljednjih nekoliko godina svoje operacije, razmjenjujući s al-Qaidom novac, pripadnike, opremu i iskustvo.

"Christian Science Monitor" u jutrošnjem izdanju piše o “finoj liniji između opreza i panike”. Uvođenje strogih mjera sigurnosti – piše ovaj list – dovelo je ponegdje i do pretjerivanja. Tako se, primjerice, u pojedinim javnim zgradama, uz noževe, oružje i druge opasne predmete, zapljenjuju i uvijači za kosu, pincete, pa i – zubna svila.

XS
SM
MD
LG