Linkovi

Pomagati afganistanskom narodu (10/10/01) - 2001-10-10


Sjedinjene Države su u ratu s onima koji sponzoriraju terorizam. Medjutim, kako je to rekao predsjednik George W. Bush, "mi smo podjednako odlučni poštivati i pomoći muškarcima i ženama koje ugnjetava režim. Naš neprijatelj," rekao je on, "nije narod niti jedne države, pa ni onda kada njihovi čelnici pružaju utočište teroristima. Naš neprijatelj su sami teroristi, te režimi koji im pružaju zaštitu i koji ih održavaju."

Talibanski režim je pretvorio Afganistan u logor za obuku medjunarodnih terorista. Talibani promiču terorizam u inozemstvu i prakticiraju terorizam protiv afganistanskog naroda, ugnjetavajući žene, progoneći sve disidente, te ostavljajući milijune da gladuju. Sjedinjene Države poštuju afganistanski narod, njegovo vjerovanje, njihove tradicije i njegovu neovisnost.. "Mi ćemo im pomoći u ovim vremenima konfuzije i krize u njihovoj zemlji", rekao je predsjednik Bush.

Dok se zračni udari izvode protiv logora za obuku terorista i talibanskih vojnih instalacija, zrakoplovi Sjedinjenih Država takodjer izravno dostavljaju afganistanskom narodu desetke tisuća paketa gotove hrane. Kao najveći izvor pomoći u hrani za Afganistan, Sjedinjene Države su pokazale da neće biti odvraćene od svoje humanitarne misije. Gospodin Bush je nedavno najavio dodatnih 320 milijuna dolara humanitarne pomoći afganistanskom narodu, te onima koji su izbjegli preko granice. Kako je to rekao predsjednik Bush, Sjedinjene Države "će isporučiti hranu i sjemenje, cjepiva i lijekove, kamionima pa i teglećom marvom." … "Pomoci ljudima u velikoj potrebi", rekao je predsjednik Bush, "središnji je dio židovske, kršćanske i islamske tradicije, kao i mnogih drugih vjeroispovijesti. To je takodjer središnji dio američkih tradicija".

I dok se Sjedinjene Države bore protiv zlih režima, Amerikanci su velikodušni prema ljudima koje režim ugnjetava. Nakon Drugog svjetskog rata, Sjedinjene Države su hranile i obnovile Japan i Njemačku, a njihovi gradjani postali su jedni od najbližih američkih prijatelja i saveznika.

U borbi koja predstoji, Sjedinjene Države će djelovati u skladu s američkim idealima. Sjedinjene Države nude pomoć i prijateljstvo afganistanskom narodu. Kako je to rekao predsjednik Bush, "talibanski vlastodršci, i teroristi kojima pružaju utočište, su oni koji se trebaju bojati".

XS
SM
MD
LG