Linkovi

Predsjednik Bush zadovoljan tijekom operacija u Afganistanu (10/10/01) - 2001-10-10


Predsjednik Bush je ocijenio da napadi na vojne objekte terorističkih i talibanskih snaga – dobro napreduju. On je, medjutim, priopćio da bi operacije mogle biti prekinute ukoliko bi talibani izručili glavnog osumnjičenika terorističke mreže – Osamu bin Ladena. Predsjednik je Bush to izjavio nakon razgovora koje je jučer vodio s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

Predsjednik nije krio zadovoljstvo vijestima koje dobiva iz Pentagona. On je rekao da je misija uspješna, a talibanima je ponudio način na koji bi mogli dovesti do okončanja napada.

“Postoji način skraćivanja kampanje u Afganistanu. A to je da se Osamu bin Ladena i njegove suradnike izruči kako bi ih se moglo izvesti pred lice pravde.”

Predsjednik je, međutim, prihvatio mogućnost da se to vjerojatno neće dogoditi. On je, dapače, predvidio da će se voditi dugotrajna borba protiv terorizma, koja nadilazi bin Ladenovu organizaciju al-Qaidu i njene pristaše u afganistanskom režimu.

“Želim da se izvrši pravda. A al-Qaida je krivac, kao što su krivi i svi oni koji hrane al-Qaidu, osiguravaju joj smještaj i potiču je. Što se mene tiče, krive su i sve druge organizacije koje su povezane s al-Qaidom,” rekao je predsjednik.

Bijela kuća je, inače, u proteklih nekoliko dana bila vrlo škrta u pri obavještavanju novinara o podacima koje se tretira kao operativne detalje vojnih operacija. Predsjednik je Bush također ograničio broj kongresmena kojima će biti dostupne povjerljive informacije o operacijama protiv terorista. Ta je odluka naišla na miješane reakcije na Capitol Hillu. Predsjednik je, inače, s neskrivenom ljutnjom optužio kongresmene da su novinarima otkrili neke od tajni koje su im povjerene.

“Želim da me Kongres čuje jasno i glasno - otkrivanje povjerljivih podataka neprihvatljivo je u vrijeme kada su naše postrojbe izložene opasnosti,” kazao je.

Predsjednik je to izjavio u Bijeloj kući, ali nije htio obrazlagati razloge koji su ga naveli na odluku o kojoj je izvjestio članove vlade, direktore Saveznog istražnog ureda – FBI-a i Središnje obavještajne agencije – CIA-e. Gospodin je Bush o tome jučer izvijestio i Kongres, nakon što su obavještajne informacije s Capitola nedavno procurile u medije. Predsjednik je zbog toga naredio da povjerljive informacije ubuduće može dobivati samo osmoro od ukupno 535 zastupnika i senatora.

XS
SM
MD
LG