Linkovi

Nastavak zračnih udara (9/10/01) - 2001-10-09


Sjedinjene države su nastavile zračnu kampanju protiv ciljeva u Afganistanu, u nastojanju da se uništi vojna infrastruktura Osame bin-Ladena. Protu-zrakoplovne snage su nad Kabulom odgovorile vatrom.

Talebanski dužnosnici takodjer kažu da su američki borbeni zrakoplovi gađali ciljeve u gradu Heratu te u Kandaharu, na jugu zemlje. Talebanske snage odgovorile su ovom prilikom protu-zrakoplovnim raketama. Noćna zračna kampanja nastavila se nakon zračnih udara na Kandahar, na sjedište talibana, izvršenih tijekom dana.

Na konferenciji za novinare koja je maloprije održana u Pentagonu, ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da su do sada ostvareni postavljeni ciljevi kampanje te da su talibanskoj protu-zračnoj obrani naneseni takvi udarci da američko zrakoplovstvo može neprestano izvoditi nove operacije.

Kongresu ograničen pristup povjerljivim informacijama

Predsjednik George Bush odlučio je američkom Kongresu ograničiti dotok povjerljivih informacija. Informacije u pitanju odnose se na borbu protiv terorizma. U dopisu datiranom petog listopada, ministri i čelnici FBI-ja i CIA-e, obavješteni su da moraju održati najstrožiju kontrolu kada su u pitanju osjetljivi podaci vezani uz policijske i vojne napore da se uhvate odgovorni za napade u Washingtonu i New Yorku.

Prema ovoj odredbi, obavještajni brifinzi se ograničavaju na čelnike Kongresa – predsjedavajućeg Zastupničkog doma, te vođu manjine, te iste čelnike u Senatu. Brifinzima će također moći biti nazočni članovi kongresnih odbora za obavještajnu aktivnost. Glasnogovornik Bijele kuće, Ari Fleischer, opravdao je ovu odluku kao “najbolji način da se u ratno doba sačuvaju ljudski životi.”

Podrška velikog dijela međunarodne zajednice

Predsjednik Bush prima danas u Bijeloj kući njemačkog kancelara Gerharda Schroedera. On je prvi strani državnih koji posjećuje Washington od početka zračne kampanje protiv ciljeva u Afganistanu. Tijekom boravka u Sjedinjenim državama gospodin Schroeder će posjetiti i New York te voditi razgovore u Ujedinjenim narodima. Njemački kancelar je ponudio i pomoć u protu-terorističkoj kampanji.

Glavni američki saveznici nastavljalu pružati podršku vojnim napadima na terorističke ciljeve unutar Afganistana. Britanija, Rusija, Njemačka i Francuska jasno daju punu potporu za tekuću ofenzivu. Britanski ministar obrane Geoffrey Hoon, na kraju dvodnevnog boravka u Moskvi, izjavio je da je jedna od opcija slanje britanskog pješaštva.

Europska Unija, Izrael, Japan, Turska, Južna Koreja, Novi Zeland i Tajvan – također izražavaju podršku, dok su se kritike vojnih akcija čule u Sudanu, Libanonu, Bangladešu i Sjevernoj Koreji.

XS
SM
MD
LG