Linkovi

U Zagrebu, Mesić - Ciampi (9/10/01) - 2001-10-09


U dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj stigao talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi.

Predsjednika Italije Carla Azeglia Ciampija prijepodne je primio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na čiji je poziv i stigao u Zagreb. Osim o bilateralnim odnosima dviju država razgovarali su i o hrvatsko-talijanskom angažmanu u globalnoj antiterorističkoj koaliciji nakon napada SAD i Velike Britanije na Afganistan.

Talijanski predsjednik kazao je da Mediteran moze odigrati značajnu ulogu u povezivanju kršćanske i islamske civilizacije. "Čitavo područje Meditarana treba biti zona suradnje dviju civilizacija", rekao je predsjednik Ciampi novinarima. Naglasio je da će borba protiv terorizma koju su povele SAD zahtijevati dosta vremena, a za uspješan ishod "presudno je jedinstvo zemalja članica UN i stabiliziranje prilika na svim nemirnim područjima uključujući i prostor Balkana".

Obojica predsjednika talijansko-hrvatske odnose ocijenili su dobrim i istaknuli potrebu daljnjeg jačanja suradnje. "Naravno odnosi nikada nisu tako dobri da ne bi mogli biti bolji i to u potpunosti vrijedi i za naše dvije zemlje. Prije svega tu mislim na gospodarske odnose gdje u obostranom interesu treba još dalje raditi," kazao je hrvatski predsjednik.

Predsjednici Ciampi i Mesić razgovarali su i o naknadi vlasništva optanata, takozvanih esula, hrvatskih Talijana koji su nakon drugog svjetskog rata zatražili talijansko državljanstvo i napustili Hrvatsku. Većina ih je živjela na području Rijeke i u Istri, a nakon rata bivša Jugoslavija Rimskim i Osimskim sporazumima obavezala se da će ih obeštetiti.

Kao sljednica bivše Jugoslavije, Hrvatska je preuzela tu obavezu i Italiji još uvijek duguje 35 milijuna dolara. Pred dolazak talijanskog predsjednika u Zagreb hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da će dug Italiji biti u cijelosti isplaćen.

"Preuzete obaveze moraju se ispoštovati" - kazao je predsjednik Mesić. Talijanskog predsjednika poslijepodne su primili premijer i predsjednik Sabora. Sutra će s predsjednikom Mesićem posjetiti Rijeku i Istarsku županiju.

XS
SM
MD
LG