Linkovi

Američki tisak o prvim danima zračne kampanje (9/10/01) - 2001-10-09


Američka akcija u Afganistanu i dalje je glavna tema američkih medija. Iz jutrošnjih izdanja američkih dnevnih listova izdvajamo nekoliko zanimljivih članaka o raznim aspektima i odjecima operacije.

Uz bombe, rakete i humanitarnu pomoć, na red došli i leci

Los Angeles Times jutros javlja da Pentagon namjerava početi zasipati Afganistan lecima i radijskim porukama u okviru šireg psihološkog rata. Cilj ovih operacija bit će demoraliziranje neprijateljskih snaga, borba protiv anti-američke propagande i jačanje podrške za američku akciju među narodom.

Stručnjaci vjeruju da će glavna poruka Afganistancima biti da rat nije usmjeren protiv njih niti islama. S obzirom da je većina stanovništva Afganistana nepismena, na lecima će se u uglavnom koristiti simboli i slike. Predlaže se i osnivanje Radija Slobodnog Afganistana, te krijumčarenje tranzistora u zemlju.

Drugi frontovi u Središnjoj Aziji?

O sličnoj temi – svojevrsnom medijskom ratu – piše jutros i Christian Science Monitor. Prema pisanju ovog bostonskog lista, dok s jedne strane američki zrakoplovi zasipaju Afganistan hranom, a uskoro i lecima i tranzistorima, s druge strane, Osama bin Laden svoju je kampanju doveo u elektronske medije, pomoću unaprijed snimljene video-poruke, u kojoj osuđuje američku akciju.

U danima i tjednima koji dolaze – ocjenjuje Christian Science Monitor – rat za pridobivanje javnog mišljenja, pogotovo u Afganistanu i muslimanskom svijetu, bit će podjednako važan kao i vojna kampanja.

Christian Science Monitor također upozorava da bi, ukoliko događanja u Afganistanu izmaknu kontroli, moglo doći do otvaranja drugih frontova u Središnjoj Aziji. Ruski stručnjaci upozoravaju da bi upad talibana u Uzbekistan, kojim su zaprijetili, mogao natjerati Rusiju da intervenira.

Susjedni Tadžikistan je – prema pisanju ovoga lista – manje ranjiv, ali također vrlo nestabilan. Granicu s Afganistanom štiti oko 30 tisuća ruskih vojnika. I Uzbekistan i Tadžikistan imaju još jednu brigu – strahuje se, naime, da neće moći zbrinuti mogući val izbjeglica iz Afganistana.

U Washingtonu mirno

Washington Post jutros piše da je stanje u glavnom gradu Sjedinjenih Država mirno, iako su česta upozorenja da bi moglo doći do novih terorističkih napada. Policija je uvela strože mjere sigurnosti, pogotovo oko spomenika i na mjestima gdje se okupljaju veće grupe ljudi. Promet je preusmjeren iz neposredne blizine ključnih vladinih zgrada.

Na Capitol Hillu, prozori na sjedištu Kongresa pojačani su posebnim plastičnim filmom. Među stanovnicima Washingtona, međutim, nema znakova panike. U trgovinama nema velikog kupovanja hrane ili drugih zaliha. Ne kupuju se niti gas-maske. Jedina je zanimljiva pojava da su u pojedinim lokalnim ljekarnama rasprodane zalihe lijekova koje se mogu koristiti kao zamjenski lijekovi za antraks.

XS
SM
MD
LG