Linkovi

Rumsfeld: Zračni udari neće biti dovoljni (9/10/01) - 2001-10-09


Dok su američke snage drugu noć za redom provodile zračne operacije nad Afganistanom, američki ministar obrane Donald Rumsfeld pokušao je umanjiti očekivanja o brzoj pobjedi.

Ministar Rumsfeld nije želio reći hoće li američke kopnene snage u većem broju morati ući u Afganistan da bi dovršile borbu protiv terorista al-Qaide i njihovih talibanskih pristaša. No, ipak je kazao novinarima u Pentagonu da zračni udari neće biti dovoljni da bi se postigli zadani ciljevi. "Mislim da nije vjerojatno da će zračni udari poraziti talibane do temelja. Oni imaju vrlo mali niz vrijednih ciljeva, koji se mogu uništiti iz zraka."

Gospodin Rumsfeld je kazao da su zračni udari tek manji dio zajedničkog napora da se unište terorističke mreže i njihova utočišta. Prema njegovim riječima, ta bi kampanja mogla potrajati i godinama, a ne samo tjednima ili mjesecima. Ministar obrane priznao je da će se, uz zračne udare, provoditi i tajne vojne operacije, no nije želio govoriti o detaljima, pozivajući se na potrebu da se zaštite životi američkih vojnika.

Talibani trebaju otići s vlasti

Gospodin Rumsfeld je također ocijenio da je malo vjerojatno da će talibani sada pristati na ustupke, kako bi izbjegli daljnje napade. No, dao je do znanja da administracija predsjednika Busha vjeruje da talibani trebaju otići s vlasti. "Posve je jasno da su ti ljudi, uključujući i mulu Omara i njegove suradnike, blisko povezani s al-Qaidom. Također je jasno da je ta struktura štetna i opasna za svijet, te da bi Afganistanu bilo daleko bolje da je nema."

Uz vojne operacije, ministar obrane Rumsfeld ponovno je naglasio potrebu za daljnjim diplomatskim, ekonomskim, financijskim i policijskim akcijama protiv terorističkih organizacija i njihovih pristaša.

Talibani najavljuju odlučan otpor

Talibani obećavaju da će pružiti odlučan otpor američkim i britanskim zračnim udarima. Afganistanska islamska izvještajna agencija prenijela je ovu izjavu talibanskog glasnogovornika, nakon sastanka talibanske vlade. Talibanski veleposlanik u Islamabadu izjavio je da je u prvim napadima u Kabulu ubijeno najmanje 20 civila, te da su talibanske snage srušile jedan zrakoplov koji je sudjelovao u udarima.

Washington je priopćio da nad Afganistanom nije izgubljen niti jedan avion, a podaci o broju žrtava za sada se ne mogu potvrditi. U međuvremenu, u nekoliko pakistanskih gradova održane su nasilne pro-talibanske demonstracije. U Quetti, jednu je osobu ubio zalutali metak.

XS
SM
MD
LG