Linkovi

Na Floridi, drugi slučaj zaraze antraksom (9/10/01) - 2001-10-09


Na Floridi je otkriven drugi slučaj zaraze bakterijom antraksa u manje od tjedan dana. Savezne vlasti pokrenule su istragu o ovom slučaju. Savezni istražitelji, kao i djelatnici Centra za kontrolu zaraznih bolesti iz Atlante koncentrirali su se na okrug Palm Beack, sjeverno od Miamija.

Ministar pravosuđa John Ashcroft izjavio je da je Savezni istražni ured FBI pokrenuo istragu o drugom slučaju antraksa, nakon što je bakterija antraksa otkrivena u organizmu kolege osobe, koja je prošloga tjedna umrla od ove bolesti, te na tipkovnici njegovog kompjutera. "Ovaj slučaj shvaćamo vrlo ozbiljno. U suradnji s lokalnim vlastima i zdravstvenom službom, zapečatili smo zgradu u kojoj su radili zaraženi. Oslanjamo se i na pomoć stručnjaka Centra za zarazne bolesti."

Ministar Ashcroft je dodao da se slučaj istražuje kao potencijalno kazneno djelo.

Dr. Steven Wiersman iz zdravstvene službe okruga Palm Beach potvrdio je da je druga zaražena osoba testirana pozitivno na antraks, no da ne pokazuje simptome bolesti. Ipak, vlasti ne žele riskirati, te su zatvorile urede u kojima su radili zaraženi i naredile testiranje svih njihovih kolega.

Antraks, koji se javlja kod stoke, može se dobiti bilo putem kože ili, u svojem najsmrtonosnijem obliku, udisanjem spora bakterije ove bolesti. Dužnosnici i dalje tvrde da nema dokaza da slučajevi antraksa na Floridi imaju bilo kakve veze s terorizmom, no okolnosti su prilično zabrinjavajuće. Osoba koja je prošlog tjedna umrla od antraksa bila je prvi slučaj te bolesti zabilježen u Sjedinjenim Državama u proteklih 25 godina.

Uz to, nekoliko terorista za koje se vjeruje da su sudjelovali u napadima od 11. rujna živjelo je na Floridi i raspitivalo se o zrakoplovima za zaprašivanje, koji bi se mogli upotrijebiti za širenje bioloških i kemijskih agensa.

XS
SM
MD
LG