Linkovi

Reakcija američkih muslimana na zračne udare (9/10/01) - 2001-10-09


Muslimani u Sjedinjenim Državama pažljivo prate zračne napade na ciljeve u Afganistanu. Nedugo nakon što su zračni udari započeli, Odbor Amerikanaca arapskog podrijetla za borbu protiv diskriminacije objavio je priopćenje, u kojem podržava američku akciju. U priopćenju se pozdravlja i izjava predsjednika Busha da vojna kampanja nije usmjerena protiv afganistanskog naroda, niti protiv islama.

Neuspjeh američke politike prema Afganistanu

Predsjednik Odbora Ziad Asali izjavio je da je dostava humanitarne pomoći Afganistancima također dobar znak. On odražava mišljenja mnogih muslimana i ne-muslimana, koji kritiziraju bivšu američku politiku prema Afganistanu i pozdravljaju promjenu u američkom odnosu prema toj zemlji.

"Je li američka politika prema Afganistanu doživjela neuspjeh? Naravno da jest. Nakon što je podržavao razne skupine koje su se borile protiv Sovjetskog saveza sve do njegovog poraza, Washington je Afganistan prepustio sam sebi i ostavio ga u kaosu. Kasnije, sukobljene strane i ekstremniji, iracionalni elementi nametnuli su svoju volju drugima. Tako smo završili s talibanskim režimom, koji je najgori režim na svijetu."

Kako pridobiti naklanost muslimana?

Ibrahim Hooper iz Vijeća za američko-islamske odnose upozorava da kampanja protiv terorizma ne može biti ograničena samo na vojnu silu. "U ovoj borbi pokušavamo pridobiti srca lokalnog stanovništva. Ne radi se o sukobu dvije vojske u uniformama, što znači da moramo iskorijeniti terorizam. Mislim da je jedna od najvažnijih stvari koja je proizišla iz svega ovoga preusmjeravanje američke vanjske politike na promicanje pravde i ljudskih prava u svim dijelovima svijeta, uključujući Srednji istok i, pogotovo, Palestinu."

Amerikanci arapskog podrijetla dugo su se žalili na američku pristranost u korist Izraela. Stručnjaci za Srednji Istok i diplomati kažu da je ovakav dojam pomogao da mržnja prema Americi na ulicama arapskih gradova ojača. No, oni sada očekuju da će administracija predsjednika Busha u mirovnom procesu na Srednjem Istoku preuzeti aktivniju i objektivniju ulogu.

Zabrinutost zbog anti-muslimanskog nasilja

Amerikanci arapskog podrijetla također brinu zbog neprijateljskog raspoloženja prema njima u samoj Americi. Od napada 11. rujna, zabilježeno je više od 350 napada na američke Arape, uključujući i pet ubojstava.

Islamski svećenik Faisel Abdul Raouf iz džamije Farah u New Yorku nada se da se ogorčenje zbog terorističkih napada smiruje. "Pozdravljamo dosadašnje govore naših političkih čelnika, od predsjednika zemlje, do guvernera, pojedinih gradonačelnika i naših prijatelja, koji su jasno dali do znanja da muslimani nisu mete osvete, te da su svi osvetnički pokušaji protiv muslimana krivo usmjereni."

Ipak, čelnici Amerikanaca arapskog podrijetla pozivaju pripadnike svoje zajednice da bude na oprezu, te da prijave sve sumnjive aktivnosti i eventualne prijetnje policiji.

XS
SM
MD
LG