Linkovi

Američki tisak o ratu ideja (9/10/01) - 2001-10-09


Uvodničari američkih dnevnih listova danas analiziraju prirodu vojnih operacija porotiv Afganistana. Urednički komentari napominju da se ne radi jedino o zračnoj kampanji protiv terorističkih ciljeva, a niti isključivo o humanitarnom zbrinjavanju milijuna afganistanskih izbjeglica.

“Pobjeda u ratu protiv globalnog terorizma ovisit će o pridobijanju naklonosti islamskog svijeta, ali i njegovoj unutrašnjoj promjeni” – jedinstveni su u procjeni uvodničari američkih dnevnih listova.

Važnost ekonomskih i političkih reformi

Uvodničar dnevnika Washington Post podsjeća na brojne izjave najviših američkih dužnosnika: Amerika ne ratuje protiv islama, već protiv terorista, koji se inspiriraju idejom vjerskog fundamentalizma. Međutim, činjenica je da je ta ideologija zavodljiva, te joj vjeruju milijuni muslimana, pogotovo siromašniji i obespravljeni slojevi. “Vlade u islamskom svijetu do sada su na fundamentalizam odgovarale ili slijepim nasiljem ili pak potpkupljivanjem, kako bi osigurale unutrašnji mir”, navodi uvodničar Washington Posta.

Američka bi vlada trebala navesti vlasti u muslimanskim zemljama da same odgovore Osami bin Ladenu. “Lokalni svećenici, koje izdašno financira država, trebali bi govoriti o pravoj prirodi njihove vjere. Uz to, u islamskim bi se zemljama trebale provesti reforme koje bi narodu donijele gospodarski prosperitet i slobodu na političkom planu. Dugoročno gledano, jedino to će potkopati fundamentalistički program mržnje” – smatra uvodničar Washington Posta.

Bin Ladenovoj perverziji islama trebaju se oduprijeti sami muslimani

Sličnim se problemom bavi i uvodničar dnevnika Chicago Tribune. On kaže da većina muslimanskog svijeta odbacuje bin Ladenove ciljeve, ali i njegovu retoriku. “Sjedinjene su Države dom za šest milijuna muslimana, koji ovdje uživaju slobodu i vjersku toleranciju. 'Amerika nam je dala više no što smo mi uspjeli dati njoj, ona pripada svima nama, kao i našoj djeci'” – Chicago Tribune navodi riječi jednog uglednika američke muslimanske zajednice.

Upravo zbog toga, primjećuje uvodničar, u ovom su ratu ideje važne isto kao i rakete. “Sjedinjene Države trebaju organizirati koaliciju muslimanskih vjerskih vođa, teologa i drugih čelnika, diljem svijeta, koji bi se oduprli bin Ladenovoj perverziji islama” – smatra uvodničar Chicago Tribunea.

Naša odlučnost neće jenjati

Dnevnik Miami Herald smatra da će fundamentalizmom zadojeni ekstremisti biti poraženi jedino ako “Amerika ostane tolerantna zemlja, otvorena svim rasama i nacijama.” Uz to, važan je i humanitarni dio vojnih operacija nad Afganistanom. “37 tisuća obroka namjenjenih afganistanskim izbjeglicama nije dovoljno za iskorjenjivanje gladi u toj zemlji. Zato će se u Afganistan poslati još više hrane, kako bi se pobijedilo u važnom psihološkom segmentu ovog sukoba” – piše uvodničar floridskog dnevnika.

O atmosferi u Sjedinjenim Državama, uvodničar Miami Heralda kaže: zemlja je ujedinjena, mirna i snažna. “U mjesecima koji dolaze, naša će snaga biti često testirana. Međutim, odlučnost da se kazne odgovorni za terorizam neće jenjati” – navodi se u uvodniku Miami Heralda.

XS
SM
MD
LG