Linkovi

Rumsfeld: Uspješni prvi udari (8/10/01) - 2001-10-08


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da su incijalni zračni udari protiv vojnih i terorističkih ciljeva u Afganistanu, koje su izveli američki i britanski zrakoplovi, bili uspješni. Kako iz Pentagona javlja Alex Belida, dužnosnici u Pentagonu kažu da još uvijek očekuju detaljne procjene uspješnosti jučerašnjih zračnih udara.

Međutim, ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da ima utisak da su zračni udari bili uspješni. Odbacujući talibanske tvrdnje o civilnim žrtvama, gospodin Rumsfeld je istaknuo da su svi pogođeni ciljevi bili vojne naravi. "Radilo se o dvadeset, trideset ciljeva koji su u biti bili logori za obuku terorista, zrakoplovne piste, vojni zrakoplovi, radari protu-zračne obrane, raketni sustavi zemlja-zrak i drugi tipični vojni ciljevi."

Gospodin Rumsfeld je dodao da niti jedan od malobrojnih talibanskih borbenih zrakoplova nije uspio uzletjeti prije ili tijekom napada. Međutim, on je rekao da su talibani ispalili odredjen broj raketa zemlja-zrak na savezničke zrakoplove. Gospodin Rumsfeld je rekao da niti jedan saveznički zrakoplov nije oboren ili oštećen.

Uspjeh humanitarne akcije

Pukovnik Robert Allardice, direktor odjela za izvođenje zračnih mostova američkog Ratog zrakoplovstva govorio je novinarima putem telefona iz Njemačke. U prvih 24 sata operacije dva transportera isporučila su afganistanskim izbjeglicama do 40 tisuća gotovih obroka. Humanitarna pomoć stiže u područja daleko od onih kojima vladaju talibani. "Smatram da je ova humanitarna misija predstavljala potpun uspjeh, te da će biti prvi korak u ispunjavanju predsjednikovog obećanja o isporuci humanitarne pomoći afganistanskom narodu u vrijednosti 320 milijuna dolara."

Gotovi obroci su vegetarijanske naravi, s jelima poput graha i riže u umaku od rajčice, gulaš od leće, te nešto biskvita ili krekera, te voćni desert. U obrocima nema jela na bazi životinjskog mesa, a nema ni alkohola. Dužnosnici ministarstva obrane kažu da se ovim omogućava na najveći mogući broj ljudi konzumira hranu bez ograničenja glede vjerskh ili dijetalnih zahtjeva.

XS
SM
MD
LG