Linkovi

Američki tisak o prvim zračnim udarima (8/10/01) - 2001-10-08


New York Times piše kako su jučer Sjedinjene Države, uz podršku Britanije, započele dugoočekivani napad na Afganistan - bacanjem bombi i lansiranjem krstarećih raketa na talibanske vojne i komunikacijske ciljeve.

Izvjestitelj tog newyorškog lista David Rhode nalazio se oko šezdeset kilometara od glavnog afganistanskog grada Kabula i svoje je izvješće posleo satelitskim telefonom. "Udari nisu izgledali kao da se obavljaju naslijepo, već kao da su bombardiraju konkretni ciljevi" - piše dalje David Rhode. "Ti su napadi izazvali buru oduševljenja među vojnicima iz Sjevernog saveza koji su se okupili na ovom brežuljku. Proveli su noć uživajući u napadima" - piše David Rhode.

New York Times navodi i izjavu glasnogovornika Sjevernog saveza, koju je dao televizijskoj mreži CNN, u kojoj kaže kako su jučerašnji udari pogodili i protuzrakoplovne baterije pokraj Kabula i najmanje tri logora za obuku terorista istočno od glavnog grada, no kako napominje ovaj newyorški dnevnik ova izvješća nisu mogla biti potvrđena s neovisnih izbora.

Na naslovnici Washington Posta, uz glavno izvješće o napadu, nalazi se i tekst pod naslovom 'Američki napadi usredotočeni na poražavanje vojnih snaga'. "Napadi su bili usredotočeni na osakaćivanje talibanske male, ali zabrinjavajuće, protuzračne obrane, kako bi se kaznilo njihov režim zbog podrške koju pruža teroristima i smanjila njihova sposobnost da se obrane od pobunjeničkih snaga. Najžešći dio prvih napada bio je koncentriran na logore za obuku koji se povezuju s Osamom bin Ladenom. Jučerašnji relativno mali, ali ciljani napadi, u koje je bilo uključeno četrdesetak zrakoplova i 50 krstarećih raketa, prva su faza onog za što Pentagon kaže da će biti kontinuirana operacija."

I ovaj washingtonski list navodi riječi jednog glasnogovornika Sjevernog saveza, koji kaže kako njegova organizacija sad koordinira vojne operacije s američkim i drugim međunarodnim snagama, te da im je rečeno da ostanu na svojim položajima dok se nastavlja bombardiranje - piše današnji Washington Post.

Los Angeles Times donosi na naslovnici izvješće svog dopisnika Robyna Dixona iz mjesta Bagrama u Afganistanu. "Samo nekoliko sati prije negoli je izbila žestoka borba na frontu kod zračne baze u Bagramu, anti-talibanski borci pripremali su se za dugotrajnu bitku s neprijateljem, zaklinjući se da su spremni umrijeti za svoju stvar - piše izvjestitelj ovog lista.

"Iznad utvrđenog bunkera, oko 400 metara od talibanskog položaja, vatra iz strojnica prošarala je zrak, što je predstavljalo tek svojevrsni uvod u vatrenu bujicu koja će uslijediti nakon 9 i 20 po lokalnom vremenu, nakon američkih napada na afganistanske gradove.

I dopisnik najtiražnijeg američkog dnevnika USA Today javlja iz Afganistana o napadu oporbenog Sjevernog saveza na talibane nakon američkih udara. Napadi su, prema tom izvješću, pokrenuti iz prije spomenute zrakoplovne baze sjeverno od Kabula - Bagram - i bili su koordinirani s američkom akcijom.

Prema ovom izvješću, talibani su uzvratili na vatru sovjetskim raketama BM-21. Ova se baza inače nalazi oko 40 kilometara sjeverno od glavnog afganistanskog grada, a talibani kontroliraju visoke planine koje okružuju ovu bazu. Dopisnik ovog lista kaže da su borbe utihnule oko tri sata po lokalnom vremenu.

Prema anketi Washington Posta, koja je objavljena u današnjem izdanju, čak 94 posto Amerikanaca podržava napad na talibanske položaje u Afganistanu. A otprilike isti postotak podržava način na koji je predsjednik Bush odgovorio na prošlomjesečne terorističke napade na Pentagon i Svjetski trgovinski centar.

XS
SM
MD
LG