Linkovi

Pomoć Afganistanu (8/10/01) - 2001-10-08


Sjedinjene Države počele su zračnim putem dostavljati hranu i druge humanitarne zalihe narodu Afganistana. Američki dužnosnici izražavaju uvjerenje da se humanitarna pomoć neće distribuirati u područjima, gdje bi do nje mogli doći talibani. Nakon što su jučer počeli zračni udari, veliki transportni zrakoplovi tipa C-17 počeli su ispuštati hranu, lijekove i drugu humanitarnu pomoć u zabačene dijelove Afganistana.

"Naš je glavni cilj trenutno smanjiti stopu smrtnosti i ublažiti glad dostavom što većih količina hrane u zabačene dijelove zemlje prije prvog snijega," izjavio je upravitelj američke Agencije za međunarodnu pomoć, USAID, Andrew Natsios.

Gospodon Natsios je za Glas Amerike rekao da se paketi hrane ispuštaju u dijelovima zemlje, u kojima će do njih doći oni kojima hrana najviše treba, a ne talibani i njihovi pristaše. Hrana je umotana u žuto plastično pakovanje, na kojem je otisnuta američka zastava i poruka: “Ova hrana je dar Sjedinjenih Američkih Država.” Ova bi pomoć – kaže gospodin Natsios – trebala afganistanskom narodu jasno pokazati da im Sjedinjene Države nisu neprijatelj.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za izbjeglice Alan Krezcko nazvao je ovu pomoć, kao i stotinu milijuna dolara dodatne financijske pomoći, koju su obećale izdvojiti druge zemlje, dokazom da svijet, u svojoj borbi protiv terorizma, želi i pomoći afganistanskom narodu. "Svima nam je jasno da afganistanski narod nije uzrok ovoga problema. On pati pod talibanima. Dok se borimo protiv terorizma, želimo ujedno pomoći i afganistanskom narodu," rekao je gospodin Krezcko.

Sjedinjene Države već sad su najveći donator pomoći za Afganistan, a prošli su tjedan obećale izdvojiti i dodatnih 320 milijuna dolara. Dostava hrane zračnim mostom i distribucija hrane uz pomoć ne-vladinih organizacija na terenu trebala bi se – kako se očekuje – nastaviti još neko vrijeme.

XS
SM
MD
LG