Linkovi

Nakon napada ... (8/10/01) - 2001-10-08


... u zemlji

Čelnici demokrata i republikanaca u kongresu izdali su zajedničku izjavu, u kojoj se podržavaju američki zračni udari na talibanske i terorističke ciljeve u Afganistanu. U izjavi se kaže da će članovi Kongresa nastaviti zajedno poduzimati sve što je potrebno da bi se teroristi i oni koji ih štite izveli pred lice pravde. Kongres također kaže da stoji ujedinjen uz predsjednika Busha i američke vojnike. U sinoćnjem intervjuu za američku televiziju, čelnik demokratske manjine u Zastupničkom domu Kongresa Dick Gephardt izjavio je da odlučno podržava američke napade na – kako je rekao – “fanatične ekstremiste”. Kongresmen Gephardt također je pozvao na provođenje dugoročnih programa za smanjivanje – kako je rekao – “svjetske armije terorista”.

Savezni istražni ured FBI pozvao je sve lokalne agencije reda i zakona da ostanu u stanju najviše pripravnosti, te da budu spremne odgovoriti na svaki teroristički napad. Dužnosnici FBI-a kažu da ovo upozorenje nisu izdali zbog neke određene prijetnje. Neki dužnosnici američkih obavještajnih službi smatraju da postoje 100-postotni izgledi da će doći do novog napada. Američka obalna straža priopćila je da je pojačala svoju nazočnost u svim glavnim lukama. U New Yorku, gradonačelnik Rudolph Giuliani aktivirao je posebni sigurnosni plan, kako bi se grad zaštitio od eventualnih novih napada. U međuvremenu, američko veleposlanstvo u Rijadu u Saudijskoj Arabiji zatvoreno je do daljnjega kako bi se preispitale mjere sigurnosti. U nedavnoj eksploziji bombe u Rijadu ubijena su dva američka državljana.

Bivši guverner Pennsylvanije Tom Ridge danas stupa na dužnost šefa novoosnovanog Ureda za domovinsku sigurnost, tijela koje je predsjednik Bush kreirao nakon napada od 11. rujna.

... u svijetu

Uzbekistan je stavio svoje postrojbe uz južnu granicu s Afganistanu u stanje visoke pripravnosti nakon prvih američkih i britanskih zračnih udara u Afganistanu. Kako je javljeno, civili u toj zemlji strahuju da bi talibani mogli odgovoriti na američku akciju napadom na Uzbekistan. Uzbekistanski predsjednik Islam Karimov dao je američkim snagama dozvolu da koriste jednu od uzbekistanskih vojnih baza za humanitarne operacije i operacije spašavanja, ali ne i za napade na Afganistan. Talibani su zaprijetili osvetom, ukoliko Uzbekistan pruži vojnu pomoć Sjedinjenim Državama. Kako javlja Associated Press, uzbekistanska je vlada naredila djelomičnu evakuaciju stanovnika u područjima uz granicu s Afganistanom. Talibani su priopćili da su uputili tisuće vojnika u pogranično područje. U međuvremenu, Rusija je svoje postrojbe uz granicu Tadžikistana i Afganistana stavila u stanje visoke pripravnosti.

XS
SM
MD
LG