Linkovi

Pentagonov arsenal u zračnom udaru na Afganistan (8/10/01) - 2001-10-08


Američka vojska ima na raspolaganju različito naoružanje za napade na ciljeve u Afganistanu. Dio tog oružja već je upotrijebljen u prvim zračnim udarima. Prvi ciljevi, o kojima se Pentagon javno oglasio, uključivali su talibanske zračne baze i objekte protuzračne obrane, kao i terorističke logore.

Ministar obrane Donald Rumsfeld kazao je da je u vojnim udarima korišteno razno oružje. "U ovoj su operaciji korišteni različiti oružani sustavi za napade na niz raznih lokacija. Koristili smo zrakoplove koji su uzlijetali s kopna i s nosača zrakoplova, te brodove i podmornice, a za postizanje naših ciljeva upotrijebili smo razno oružje," rekao je ministar Rumsfeld.

Dužnosnici Pentagona kasnije su priopćili da je ispaljeno 50 raketa tipa Tomahawk. Ove rakete, duge šest metara, čiji domet prelazi 1500 kilometara, lansirane su s brodova i podmornica američke ratne mornarice. Rakete Tomahawk putuju brzinom i do 900 kilometara na sat i oslanjaju se na usavršenu tehnologiju za globalno pozicioniranje i kompjutorske programe za kartografiju kako bi našle svoje ciljeve.

Pentagon je također potvrdio da su u prvim udarima angažirani i bombarderi velikog dometa, uključujući bombardere B-2, koji su nevidljivi za radare, te bombardere tipa B-1 i B-52. Ultra-moderni bombarderi B-2, sa svojim jedinstvenim oblikom krila, poletjeli su u napad iz baza u Sjedinjenim Državama.

Među drugim upotrijebljenim oružjem su i rakete zrak-zemlja na daljinsko navođenje, koje nose borbene glave težine od 400 do 800 kilograma. Putanja ovih raketa određuje se posebnim sustavom za navigaciju i kontrolnim mehanizmom na repu rakete.

XS
SM
MD
LG