Linkovi

Uvod u rat protiv terorizma (8/10/01) - 2001-10-08


Gotovo mjesec dana nakon smrtonosnih terorističkih napada u Sjedinjenim Državama, predsjednik Bush objavio je početak zračnih udara na vojne objekte talibana u Afganistanu, kao i na logore za obuku terorista, koje koriste Osama bin Laden i njegovi pristaše. Amerikanci i veći dio svijeta unaprijed su bili upozoreni da će doći do ove akcije. Sada se zemlja priprema ne samo za – kako kažu dužnosnici administracije predsjednika Busha – dugi rat protiv terorizma, već i za moguće nove terorističke napade.

Prije jučerašnjih zračnih udara, pitanje je bilo kada, a ne hoće li Sjedinjene Države odgovoriti na terorističke napade od 11. rujna. Predsjednik Bush je već u prvim satima nakon napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon upozorio da će se krenuti protiv odgovornih za napade: "Nećemo praviti razliku između terorista, koji su počinili ova djela, i onih koji ih štite," izjavio je predsjednik.

Kako su dani prolazili, a istraga o organizatorima napada, koji su odnijeli više od šest tisuća života, počela rezultirati imenima osumnjičenih terorista, administracija je i dalje pronalazila dokaze koji su napade dovodili u izravnu vezu s Afganistanom. Britanski premijer Tony Blair, čija je zemlja sudjelovala u jučerašnjim zračnim udarima, prošloga je tjedna iznio neke od ključnih dokaza. "Jedan od bin Ladenovih najbližih suradnika jasno je rekao da je pomogao u planiranju napada od 11. rujna i priznao da je u to bila uključena organizacija al-Qaida," rekao je gospodin Blair.

Međutim, talibanska vlada u Kabulu ostala je pri svojim stajalištima, odbijajući izručiti glavnog osumnjičenika za napade i eliminirati njegove logore za obuku, čak i pred sve oštrijim upozorenjima predsjednika Busha. "Talibani nisu ispunili niti jedan od zahtjeva i sada će za to platiti. Uništavajući terorističke logore i prekidajući komunikacijske veze, otežat ćemo terorističkoj mreži obuku novih regruta i koordiniranje njenih zlih planova," rekao je američki predsjednik.

Predsjednik Bush je kazao da su jučerašnji napadi tek početak – kako je rekao – dugotrajne i nepokolebljive kampanje. Međutim, ima onih koji strahuju da će američka vojna akcija dovesti do novih, osvetničkih terorističkih napada. Senator Bob Graham, predsjedatelj senatskog Odbora za obavještajne aktivnosti, gostovao je u programu televizijske mreže ABC. "Nakon početka izravnog vojnog angažmana u Afganistanu, razina prijetnje vjerojatno će porasti, jer će teroristi nastojati da nas natjeraju da odustanemo od vojnih operacija vršenjem novih terorističkih napada u Sjedinjenim Državama," izjavio je senator Graham.

Američka vlada već je upozorila Amerikance diljem svijeta na povećanu opasnost od novih terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG