Linkovi

Britanija se priključila antiterorističkom ratu (9/10/01) - 2001-10-08


Mnoštvo zemalja podupire na različite načine Sjedinjene Države u ratu protiv medjunarodnog terorizma. One shvaćaju da, kako je to rekao predsjednik Bush, ukoliko napadi na Svjetski trgovinski centar i Pentagon prodju nekažnjeno, “njihovi vlastiti gradovi, njihovi gradjani, možda su slijedeći na redu. Teror na koji se ne odgovori ne mora samo srušiti zgrade”, rekao je predsjednik Bush, "on može zaprijetiti stabilnosti legitimnih vlada.”

Od svih zemalja koje nude podršku, nitko nije zauzeo čvršće stajalište od Britanije, nepokolebljivog prijatelja i saveznika Amerike. Britanske snage priključile su se Amerikancima u udarima na terorističke logore al-Qaide, te talibanske vojne objekte u Afganistanu.

Vojni plan odražava američku i britansku odlučnost da učine sve što je u ljudskoj mogućnosti kako bi se izbjeglo civilne žrtve. Sjedinjene Države, Britanija i druge zemlje takodjer suradjuju na olakšavanju patnji afganistanskog naroda, koji je žrtva opresije i zanemarivanja od strane talibanskog režima. Sjedinjene Države su zračnim mostom već dostavile više tona hrane do izgladnjelih Afganistanaca, a nove pošiljke su na putu.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da se Britanija treba priključiti borbi protiv al-Qaidinih terorista zbog toga jer oni prijete svim zemljama koje “ne dijele njihova fanatična gledišta. Dakle, imamo izravan interes za djelovanje u samoobrani kako bi zaštitili britanske živote.” Gospodin Blair je rekao da ga posebno ljuti, “baš kao što ljuti veliku većinu Muslimana, kada čuju kako se bin-Ladena i njegove suradnike opisuje kao islamske teroriste. Oni su, najjednostavnije rečeno, teroristi. Islam je miroljubiva i tolerantna vjera. Postupci ovih ljudi, pak, u potpunoj su suprotnosti s učenjima Kurana.”

Poput Amerikanaca, Britanci su miroljubivi ljudi. Medjutim, da bi se zaštitio mir, ponekad se treba boriti. “Mi to činimo samo ako je cilj pravedan”, rekao je britanski premijer Tony Blair. “Ovaj cilj je pravedan. Ubojstvo gotovo sedam tisuća nevinih ljudi u Americi predstavljalo je napad na civilizirane vrijednosti u svijetu. ... Mi ćemo zato djelovati”, rekao je premijer Blair.”Naša odlučnost za akciju je potpuna. Nećemo popustiti ili predahnuti sve dok naš cilj ne bude u potpunosti ostvaren.”

XS
SM
MD
LG