Linkovi

Počeo drugi val napada (8/10/01) - 2001-10-08


Pentagon je priopćio da je upravo u tijeku drugi val zračnih i raketnih napada na terorističke i talibanske vojne ciljeve u Afganistanu. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld potvrdio je početak druge noći bombardiranja prije oko sat vremena u Pentagonu.

Prema njegovim riječima, u novim operacijama sudjeluju i bombarderi nevidljivi za radare. Lete i transportni zrakoplovi, koji će s velike visine ispuštati pakete hrane tisućama afganistanskih izbjeglica, kojima prijeti smrt od gladi. Ukupno, u operacijama sudjeluje 10 bombardera koji su uzletjeli iz kopnenih baza, te 10 lovaca-bombardera s nosača zrakoplova. S ratnih brodova i podmornica u Arapskom moru i Perzijskom zaljevu lansirat će se krstareće rakete.

Gospodin Rumsfeld je kazao da su se svi američki i britanski zrakoplovi, nakon prve noći bombardiranja i isporuke humanitarne pomoći, sretno vratili. Druga je noć napada započela 24 sata nakon što su britanske i američke snage započele koordinirane udare na ciljeve u Afganistanu.

Uništen radarski sustav, oštećena protuzračna obrana

Ministar vanjskih poslova oporbenog Sjevernog saveza Abdulahh Abdullah, izjavio je da su američki zračni udari protiv talibanskih ciljeva bili uspješni. Ovaj dužnosnik oporbenog saveza izjavio je danas novinarima na sjeveru Afganistana da je noćašnje bombardiranje uništilo talibanski radarski sustav te teško oštetilo protuzračnu obranu. On je takodjer dodao da nije primio izvješća o civilnim žrtvama.

Gospodin Abdulah je dodao da se radi o početku vojne akcije te da očekuje da idućih dana budu nanesena još veća oštećenja talibanskim objektima i instalacijama. On je dodao da su zapovjednici Sjevernog saveza takodjer razgovarali o mogućnosti da američke snage pruže zračnu podršku eventualnoj ofenzivi oporbenih snaga.

Tadžikistan otvorio zračni prostor

Tadžikistan je potvrdio svoju odluku o otvaranju zračnog prostora američkim zrakoplovima uključenim u protu-terorističke operacije u Afganistanu. Tadžička vlada je priopćila da će, ukoliko bude potrebno, omogućiti korištenje i svojih zračnih baza.

Radi se o prvoj objavi ove vrste od strane ove srednjeazijske države, koja ima 1300 kilometara dugu granicu s Afganistanom. Tadžikistan je ranije izražavao samo načelnu podršku kampanji protiv afganistanskih talibana, predvođenoj Sjedinjenim Država.

Uhićenje u BiH

Policija Federacije Bosne i Hercegovine uhitila je osobu za koju se sumnja da je povezana s Osamom bin Ladenom. Prema priopćenju, Bensajah Belkacem, državljanin Alžira ili Jemena, uhićen je u Zenici. Vjeruje se da je barem jednom prilikom telefonom razgovarao s bliskim suradnikom Osame bin Ladena o nabavljanju stranih putovnica.

Na Floridi, drugi slučaj zaraze antraksom

Bijela kuća izrazila je zabrinutost zbog otkrivanja drugog slučaja antraksa na Floridi, gdje je jedna osoba već umrla od ove rijetke bolesti. Oba zaražena muškarca radila su u istom uredu jednog dnevnog lista u gradu Boca Raton. Prva je zaražena osoba umrla u petak, nakon što je, kako se vjeruje, udahnula spore antraksa.

Dužnosnici su prvi slučaj opisali kao “izoliran”, rekavši da se ne čini da ima bilo kakve veze s terorizmom. No, zgrada u kojoj su smješteni uredi dnevnog lista sada je zapečaćena, a prema riječima glasnogovornika Bijele kuće, FBI je pokrenuo istragu o ovom slučaju.

XS
SM
MD
LG