Linkovi

Vojna akcija - u okviru povelje Ujedinjenih naroda (8/10/01) - 2001-10-08


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da se američka i britanska vojna akcija u Afganistanu provodi u okviru Povelje UN-a. U snimljenoj izjavi, gospodin Annan opisao je vojnu akciju kao “samoobranu”, dodavši da je za borbu protiv terorizma potrebna široka strategija koja će ujediniti sve zemlje.

Glavni je tajnik također podsjetio na humanitarnu situaciju u Afganistanu: "Narodu Afganistana, kojega se ne može smatrati odgovornim za postupke talibanskog režima, trenutno očajnički treba pomoć. Ujedinjeni narodi već dugo imaju ključnu ulogu u osiguravanju humanitarne pomoći za Afganistan i nadam se da ćemo što prije moći intenzivirati naše humanitarne operacije."

Gospodin Annan također je upozorio da je posebno važno da međunarodna zajednica uloži znatne napore kako bi potaknula rješavanje sukoba u Afganistanu političkim putem. Prema njegovim riječima, Ujedinjeni narodi ostaju aktivno angažirani u promicanju stvaranja “potpuno reprezentativne, multietničke afganistanske vlade, koja će imati široku bazu.”

XS
SM
MD
LG