Linkovi

Zračne napade podržala i Mary Robinson (8/10/01) - 2001-10-08


Napade na vojne i terorističke ciljeve u Afganistanu podržala je visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Mary Robinson, koja je danas u Dubrovniku otvorila medjunarodnu konferenciju o ljudskim pravima i demokraciji. Hrvatski predsjednik i vlada izrazili su punu podršku napadima na teroristička uporišta u Afganistanu i ratu protiv terorizma.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Mary Robinson izjavila je u Dubrovniku da grupe za ljudska prava moraju uložiti više napora u promociji tolerancije i demokracije kako bi se spriječilo ponavljanje terorističkih napada. "Zaista moramo raditi da spriječimo dubinu mržnje i fanatizma koju su doveli do užasnih napada na Ameriku," rekla je na jutros započetoj konferenciji o ljudskim pravima i demokraciji u Evropi, Srednjoj Aziji i Zakavkazju koju su organizirali UN, Evropska komisija i hrvatska vlada.

Na otvaranju trodnevne konferencije na kojoj sudjeluju predstavnici vlada i nevladinih organizacija iz više od 50 zemalja gospođa Robinson je naglasila da su stradali u terorističkim napadima na New York i Washington izgubili najvrijednije od svih prava - pravo na život. Visoka povjerenica UN za ljudska prava izjavila je da podržava napade na Afganistan jer odgovorni za terorističke napade 11. rujna moraju odgovarati. Vjeruje da će se američki napadi fokusirati na njihovo privodjenje pravdi. "U srcu smo zabrinuti zbog prava na život i očajničkih potreba ljudi u Afganistanu. Nadam se da će se izbjeći civilne žrtve", kazala je dodajući da UN pokušava pomoći ljudima koji pate na tom području.

Podrška Republike Hrvatske

Punu podršku napadima na teroristička uporišta u Afganistanu i ratu protiv terorizma izrazili su hrvatski predsjednik i premijer. U Hrvatskoj je nakon početka vojne akcije na Afganistan policija pojačala nadzor granica, aerodroma, javnih objekata, veleposlanstava i predstavništava medjunarodnih organizacija.

Viši stupanj pripravnosti vlada je zatražila od javnih poduzeća, županija i većih gradova. Intezivirani su diplomatski kontakti i razmjena obavještajnih informacija sa zemljama antiterorističke koalicije. Pitanje zračnog prometa nije posebno razmatrano jer je od ranije na raspolaganju Sjevernoatlanskom savezu.

Premijer Ivica Račan izjavio je novinarima da Hrvatska nije izravno ugrožena terorizmom, a konkretne preventivne poteze vlada je povukla da bi sačuvala sigurnost i stabilnost države: "Iako poduzimamo preventivne mjere onda je to u tom cilju, a ne zato što u ovom trenutku možemo govoriti o bilo kakvom direktnom terorističkom ugržzavanju Hrvatske. Druga je stvar što se moramo odlučnije nositi s nekim pojavama destabilizacije u Hrvatskoj koje mogu ugroziti stabilnosti i sigurnost," rekao je gospodin Račan.

XS
SM
MD
LG