Linkovi

Bush: Potrebni odlučnost i jedinstvo čitave zemlje (8/10/01) - 2001-10-08


Predsjednik Bush izjavio je da Amerika mora biti spremna za dugu borbu protiv terorizma i da mora odgovoriti na terorističku prijetnju jedinstvom i odlučnošću. Kako izvješćuje Paula Wolfson, predsjednik je dao ovu izjavu na svečanosti polaganja prisege šefa novog Ureda za domovinsku sigurnost Toma Ridgea.

Predsjednik je jasno dao do znanja da je zadovoljan prvim izvještajima iz regije, koje je primio od vojnih dužnosnika. No, on je isto tako upozorio Ameriku da je borba tek počela. "Ovo će biti dug rat, koji će od američkog naroda tražiti razumijevanje i strpljenje."

Bush: Probuđen moćni div

Gospodin Bush je kazao da su Sjedinjene Države sučeljene s ujedinjenim, odlučnim neprijateljem. Prema njegovim riječima, Amerika stoga mora odgovoriti jedinstveno i odlučno. "Zajedno ćemo se suprotstaviti prijetnji terorizma. Poduzet ćemo oštre mjere predostrožnosti kako bismo spriječili moguće nove terorističke napade i pripremili se da na njih učinkovito odgovorimo, ukoliko ih bude. Branit ćemo našu zemlju, ali dok to činimo, nećemo žrtvovati slobode koje je čine jedinstvenom."

Predsjednik je priznao da mnogi Amerikanci strahuju od osvetničkih terorističkih napada, nakon što su američke i britanske snage otpočele napade na terorističke logore i talibanske vojne objekte u Afganistanu. Prema njegovim riječima, novi Ured Bijele kuće za domovinsku sigurnost igrat će važnu ulogu u suprostavljanju prijetnji terorizma. "Teško nam je shvatiti mentalitet ljudi koji uništavaju nevine živote. No, Amerika se može suprotstaviti tom izazovu. Teroristi su probudili moćnog diva."

Ridge: Važnost angažmana svih građana

Predsjednik Bush je za šefa novog Ureda za domovinsku sigurnost izabrao bivšeg guvernera savezne države Pennsylvanije Toma Ridgea. Gospodin Ridge će koordinirati rad desetaka saveznih i lokalnih agencija, te agencija pojedinih saveznih država. Njegov je cilj razrada sveobuhvatne strategije za zaštitu zemlje.

U svojem prvom javnom govoru nakon što je položio svečanu prisegu, gospodin Ridge je izjavio da je sučeljen s ogromnim zadatkom. "Iako naši napori počinju ovdje, trebat će nam angažman Amerikanaca na svim razinama. Svatko u domovini mora u njima imati svoju ulogu. Molim američki narod za strpljenje, osviještenost i odlučnost", rekao je Tom Ridge.

On je obećao da će provesti – kako je rekao – ovu izuzetnu misiju, te da teroristi neće nikada uništiti američki način života.

XS
SM
MD
LG