Linkovi

Borba do kraja, na vojnom i političkom planu (8/10/01) - 2001-10-08


Američki dnevnici komentiraju početak zračnih napada na vojne i terorističke ciljeve u Afganistanu.

Uvodničar newyorškog Wall Street Journal napominje da je “sada glavno da se borba protiv terorizma vodi do kraja, i vojno i politički.” To ne uključuje jedino likvidaciju Osame bin Ladena, već uklanjanje svih režima koje teroristima pružaju utočište – smatra uvodničar ovog lista. On ukazuje na temeljne razlike između počinitelja terorističkih napada od prošlog mjeseca i legitimnih zračnih udara od strane Sjedinjenih Država.

“Ciljevi zračnih napada pažljivo su odabrani. Zadatak je onesposobiti zračnu obranu, koordinaciju talibanskih snaga, te izbjeći civilne žrtve. Taktika je – u usporedbi s teroristima - u potpunosti oprečna. Njihov je cilj bio ubiti što više nevinih civila” – navodi se u uvodniku Wall Street Journala. Također se navodi da su Sjedinjene Države i Britanija “mudro postupili kada su odlučili da bitku na kopnu prepuste Afganistancima, protivnicima talibana.” Razlog za optimizam pruža i činjenica da – kako se izvještava – u talibanskim snagama vlada kaos, a ima i sve više dezertera.”

Šira, a ne uža koalicija

Uvodničar New York Timesa smatra da je Washington mudro postupio odlučivši se na velikodušan paket humanitarne pomoći afganistanskim civilima. “To je važno i iz političkih a i zbog praktičnih razloga”, kaže se u uvodniku New York Timesa. Tako se najbolje dokazuje da Sjedinjene Države nisu u ratu s islamom, već s teroristima."

Inače, uvodničar New York Timesa zalaže se za što širu koaliciju u borbi protiv međunarodnog terorizma. “Iako se neki u Washingtonu zalažu za što manju koaliciju – jer bi se tako lakše vodila vojna kampanja – smatramo da je važno imati diplomatsku potporu što većeg broja država. “Jer, vojna je intervencija tek prvi korak u ovoj kampanji. Slijede koraci na diplomatskom, obavještajnom, financijskom planu, kao i u području policijskog rada” – napominje uvodničar najprestižnijeg američkog dnevnika.

Racionalizacija jednaka priznanju

Vojne udare na neku stranu zemlju u Americi, u pravilu, nitko žarko ne priželjkuje, ali su se oni u ovom slučaju morali obaviti” – napominje u svom uvodniku današnji Los Angeles Times. Uz vanjskopolitički i vojni aspekt najnovije situacije, kalifornijski dnevnik komentira i televizijsku izjavu Osame bin Ladena, objavljenu neposredno nakon početka jučerašnjih napada.

“Bin Laden je sukob opisao kao rat između muslimana i nevjernika. Za terorističke napade u Sjedinjenim Državama rekao je da ih je izveo sam Bog. Rekao je da mira neće biti sve dok se američke snage nalaze u Saudijskoj Arabiji, te dok Amerika podržava Izrael. Bin Ladenova racionalizacija masovnog zločina na američkom tlu jednaka je priznanju odgovornosti za terorističke čine u New Yorku i Washingtonu” – navodi uvodničar Los Angeles Timesa.

XS
SM
MD
LG