Linkovi

NATO se pridružuje anti-terorističkim operacijama (8/10/01) - 2001-10-08


NATO savez uključuje se aktivno u antiterorističku koaliciju, ispunjavanjući prvo traženje Amerikanaca za konkretnom pomoći. Slanje pet zrakoplova za rano uzbunjivanje i sakupljanje obavještajnih podataka AWACS u regiju jugozapadne Azije omogućiti će američkim špijunskim letjelicama te vrste da se vrate na slične zadatke nad drugim dijelovima svijeta, izjavio je poslije izvanredne sjednice stalnog Vijeća NATO saveza njegov glavni tajnik Lord Robertson.

Letjelice AWACS dobiti će pojačanje i u jednoj francuskoj letjelici iz iste serije i ona će biti povucena iz misije nad Bosnom. Zrakoplovi će početi djelovati u razdoblju od 24 do 48 sati, rečeno je u glavnom sjedištu NATO saveza u Bruxellesu.

NATO-vo je stalno Vijeće u ponedjeljak saslušalo kraće izviješće američkog i britanskog veleposlanika pri NATO savezu o prvom valu antiterorističke akcije. Kako budu prolazili dani, a prema procjenama, potrebama i zahtjevima američko-britanske koalicije, akcijama će se pridruživati i ostale zemlje, prvenstveno Francuska, Njemačka i Kanada.

Budući da su prvu akciju poduzele dvije zemlje članice, a ne čitav Atlantski savez, šire informacije o rezultatima udara nisu bile podastrijete saveznicima, osim općenitog zaključka da je prvi val udara bio uspješan i da su ciljevi postignuti.

Ističe se preciznost udara i nastojanje da se do najveće moguće mjere smanje civilne žrtve. Akcija po većini elemenata podsjeća na NATO-vu kosovsku kampanju zračnih udara. “Ova operacija nije usmjerena na narod Afganistana, ona je smišljena kako bi udarila na logore za uvježbavanje terorista i vojna postrojenja talibanskog režima”, naglasio je Lord Robertson. Robertson je objavio odlazak u Kanadu, potom u Sjedinjene Države gdje će, između ostaloga, u srijedu u Bijeloj kući potvrditi neograničenu potporu NATO saveza Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG