Linkovi

Kolumbo i američki duh (8/10/01) - 2001-10-08


Danas, 8. listopada, Sjedinjene države slave praznik, Dan Kristofora Kolumba, dan kada Amerikanci odaju počast talijanskom istraživaču iz 15-og stoljeća koji je otkrio novi svijet, nakon toga poznat kao Sjeverna i Južna Amerika. Kolumbova vizija, vjera i odvažnost promijenili su tijek povijesti. Njegov primjer i dalje je nadahnuće Amerikancima koji se danas sučeljavaju s novim i opasnim izazovima – oslobadjanjem svijeta od medjunarodnog terorizma.

Kristofor Kolumbo nije rodjen u bogatstvu i moći. Bio je sin tkača vune, a postao je vješt pomorac i navigator. On je takodjer bio čovjek vizije. Tamo gdje su drugi vidjeli nepremostive zapreke, on je vidio priliku.

Sličan duh omogućio je Amerikancima da razviju ogromna divlja prostranstva u najveću industrijsku silu na svijetu. Omogućio im je da pokore teške bolesti, poput poliomijelitisa, te transformiraju svijet kroz izume poput telegrafa, telefona, električne sijalice i filmske kamere. I san o čovjekovom spuštanju na Mjesec postao je stvarnost.

Kolumbovo putovanje ne bi moglo uspjeti bez izuzetne odvažnosti. Slična odvažnost vodila je useljenike iz mnogih zemalja da se nasele u Americi. Inspirirala je slabo naoružanu i loše opremljenu vojsku da izbori američku neovisnost od Britanije, najveće vojne sile tog doba. Pobijedila je nacističku Njemačku i komunistički totalitarizam u dvadesetom stoljeću. Pobijedit će i medjunarodni terorizam u dvadeset i prvom stoljeću.

Kolumbo je bio vjernik. Amerikanci su takodjer, od prvih dana doseljavanja, spoznali da sva prava i autoritet legitimne vlade dolaze od Boga. Izuzetno snažni u svojoj vjeri, Amerikanci se ne plaše drugih koji su različite vjere ili koji nisu vjernici. Ustvari, Amerikanci znaju da vjera nametnuta nasiljem i terorom uopće nije vjera. Kako je to rekao Roger Williams, jedan od ranih američkih vjerskih čelnika, “Bog u svojim nosnicama osjeća zaudaranje silom nametnute vjere.”

Vizija, hrabrost, i vjera Kristofora Kolumba vidljivi su i danas dok se Amerikanci pripremaju za borbu protiv medjunarodnog terorizma. ”Amerika je i ranije porazila neprijatelje,” rekao je predsjednik George W. Bush. “Učinit ćemo to i ovaj put.”

XS
SM
MD
LG