Linkovi

Talibani guše kulturu Afganistana (7/10/01) - 2001-10-07


Afganistan se naziva raskrižjem Srednje Azije. To je zemlja mnogih etničkih skupina i različitih jezika. Međutim ona ima kulturu i identitet koji su tipično afganistanski. Brisanje tog identiteta i nametanje svojih radikalnih vjerovanja afganistanskom narodu jedan je od glavnih ciljeva talibana.

Afganistan ima tradiciju vjerske tolerancije. Muslimani – i šiiti i suniti – žive zajedno sa Sikhima, Hindusima, Židovima i drugima bez progona i miješanja države. Pod talibanskom vladavinom tolerancija je ustupila mjesto represiji.

Jedan afganistanski šiit iz Bamiyana, koji se trenutno nalazi u izbjeglištvu u Iranu, rekao je da su talibani prisiljavali šiite u džamiju te ih tjerali da se mole u njihovoj maniri, s nogama prekriženima ispred tijela. “Natjerali su nas da pustimo brade”, kaže on. “Prve godine potpuno su zabranili naše godišnje ceremonije u čast mrtvih. Sunitski muslimani, pak, bili bi pretučeni ako se ne bi odijevali ili održavali izgled prema talibanskim standardima te zbog održavanja molitvi na tradicionalan način.

Afganistanskim ženama talibanska vladavina donijela je kraj većine sloboda koje su nekada uživale. Žene, kojima je zabranjeno raditi, obrazovati se i sudjelovati u javnim zabavama, žive u stalnom strahu od talibanske vjerske policije. One bivaju pretučene na ulicama ako cipele koje nose prave veliku buku. Pjevanje i plesanje na vjenčanjima također je zabranjeno. Žene nisu slobodne niti u svojim domovima. Njih se pozorno prati, a zabranjeno im je isticanje obiteljskih portreta i fotografija.

Većina umjetnina koje određuju civilizaciju također su na meti talibana. Jedan od najpoznatijih afganistanskih slikara, Muhamed Mashal, bio je prisiljen gledati kako talibani uništavaju njegov veliki mural na kojem je prikazao pet stotina godina afganistanske povijesti. Talibani su zabranili posjet grobu Rabije Balkhija, jednog od najvećih pjesnika ljubavne poezije u afganistanskoj književnosti. A u jednom od najstravičnijih kulturnih zločina u novijoj povijesti, talibani su uništili dvije ogromne antičke skulpture Bude u pokrajini Bamiyan.

U gradu Nowruz zabranjen je popularni proljetni festival. Umjesto sportskih priredbi održavaju se javna bičevanja i pogubljenja. Ništa ne može biti više strano afganistanskom načinu života. Narodu Afganistana treba kraj ove represije. On treba vladu koja će poštivati njegovu slobodu, kulturu i religiju.

XS
SM
MD
LG