Linkovi

Optužbe protiv Osame bin Ladena (7/10/01) - 2001-10-07


Sjedinjene Države podastiru svojim prijateljima i saveznicima neosporive dokaze da su Osama bin Laden i njegova organizacija al-Qaida odgovorni za prošlomjesečne divljačke terorističke napade na Sjedinjene Države.

Dokaze o ulozi bin Ladena i njegove terorističke mreže u napadima na Svjetski trgovinski centar i Pentagon predočila je pakistanskom predsjedniku, generalu Perwezu Musharrafu američka veleposlanica Wendy Chamberlin. Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da “ovaj materijal svakako predstavlja zadovoljavajuću osnovu za podizanje optužnice na sudu”. Predsjednik Musharraf susreo se s britanskim premijerom Tonyjem Blairom u okviru napora na rješavanju problema bin Ladena i njegove mreže. Dvojica čelnika složila su se da eventualna vojna akcija poduzeta protiv talibanskog režima u Afganistanu, zbog njegovog odbijanja da izruči bin Ladena, ne bi bila usmjerena protiv afganistanskog naroda.

Britanska vlada objavila je vlastiti izvještaj o terorističkim napadima. “Detaljno planiranje terorističkih napada od 11. rujna izveo je jedan od bliskih suradnika Osame bin Ladena,” kaže se u izvještaju. Od 19 otmičara, koliko ih je sudjelovalo u napadu, “već je utvrđeno da su najmanje trojica imali veze s al-Qaidom.” Britanska vlada ukazala je na blizak odnos između terorista al-Qaide i talibanskog režima u Afganistanu. Bin Laden – tvrde britanske vlasti – “osigurao je talibanskom režimu borce, oružje i novac za borbu protiv Sjevernog saveza. On je aktivno angažiran u vojnoj obuci talibana, te u njihovim planovima i operacijama. Bin Laden ima predstavnike u zapovjednoj strukturi vojske talibana.” Zauzvrat, talibani su “bin Ladenu osigurali utočište u kojem može operirati, te su mu dozvolili da u Afganistanu otvori logore za obuku terorista. Bin Laden i talibani zajedno eksploatiraju trgovinu drogama.”

Bivši dužnosnik afganistanske vlade opisao je bin Ladena i talibane kao “dvije strane istog novčića: Osama ne može postojati bez talibana, a talibani ne mogu postojati bez Osame.” Napaćeni narod Afganistana zna da može postojati, i to sasvim dobro, bez bin Ladena i njegovih pristaša. I cijeli svijet će bez njih biti bolje mjesto.

XS
SM
MD
LG