Linkovi

Rumsfeld o ratu protiv terorizma (6/10/01) - 2001-10-07


Sjedinjene Države organiziraju medjunarodnu koaliciju za vodjenje nove vrste rata. “Naš protivnik je”, rekao je američki ministar obrane Donald Rumsfeld, “globalna mreža terorističkih organizacija i država koje ih sponzoriraju, koji žele slobodnim ljudima uskratiti priliku da žive kako žele. Bit će to rat kao niti jedan s kojim se Amerika do sada sučelila.”

“Taj rat,” rekao je gospodin Rumsfeld, “neće predstavljati veliki savez ujedinjen u jednom cilju, kao što je pobjeda nad osovinom neprijateljskih sila”. Umjesto toga, svaki član koalicije doprinijet će na različite načine. Neki će pružiti diplomatsku podršku, drugi pak financijsku, dok će neki dati logističku ili vojnu podršku. Dio će ih pomoći javno, dok će drugi pomoći tajno.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld istaknuo je da teroristički napadi poput onih na Svjetski trgovinski centar i Pentagon “ne predstavljaju nešto što je povezano s Islamom. Radi se o, jednostavno rečeno, ljudima koji pokušavaju profitirati ubijanjem drugih ljudi i nitko, ni u jednoj religiji, ne smatra da je odgovarajuće učiniti išta drugo do osuditi ovakve napade.”

Gospodin Rumsfeld se susreće s dužnosnicima četiri ključne muslimanske države koje podupiru rat protiv terorizma – Saudijskom Arabijom, Egiptom, Omanom i Uzbekistanom. Mnoge muslimanske zemlje podržavaju koaliciju predvodjenu Sjedinjenim Državama. Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija prekinuli su odnose s talibanima. Pakistan se suglasio dopustiti Sjedinjenim Državama korištenje svog zračnog prostora za eventualnu vojnu akciju u Afganistanu. Turska dopušta američkoj vojsci da koristi njene zrakoplovne baze. A jordanski kralj Abdulah je izjavio: “Stat ćemo uz Sjedinjene Države u ovim teškim vremenima.” Ovaj rat će tražiti dug, ustrajan napor – "napor na koji su Amerikanci spremni”.

Kako je to rekao američki ministar obrane Donald Rumsfeld: “Nemamo zadatih pravila glede rasporedjivanja naših postrojbi. Javnost će možda vidjeti ponešto dramatičnog vojnog angažiranja koja neće proizvesti očevidnu pobjedu, a možda neće ni znati za druge akcije koje će voditi prema velikim pobjedama”. Medjutim, dok će rat protiv terorizma biti drugačija vrsta rata, jedna činjenica ostaje neizmijenjena. Kao i u prijašnjim ratovima, Amerika se bori za vrijednosti koje drži svetima - demokraciju i slobodu. Kako je to rekao predsjednik George W. Bush: “Bez obzira da li naše neprijatelje dovedemo pred lice pravde, ili pravdu dovedemo našim neprijateljima, pravda će biti izvršena.”

XS
SM
MD
LG