Linkovi

Europske reakcije na zračne udare u Afganistanu (7/10/01) - 2001-10-07


Prema prvim potvrđenim informacijama, američki se predsjednik uoči starta akcije osobno obratio francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu, britanskom premijeru Tonyju Blairu i njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu.

Ove su tri europske zemlje, skupa s Australijom i Kanadom, spomenute kao partneri Americi, vođi antiterorističke koalicije u ovoj prvoj fazi obračuna s terorizmom. Upravo je stigla potvrda da osim Amerikanaca, u prvom valu udara sudjeluju dijelovi vojnog postroja Velike Britanije i Francuske, ali detalja, razumljivo, nema.

Njemački je kancelar poručio da Njemačka daje antiterorističkoj koliciji sve sto joj ustreba u odredjenoj fazi akcije izražavajući punu solidarnost. Europske televizije prenijele su opširnu izjavu britanskog premijera Blaira. Britanija je u ovom trenutku glavni saveznik SAD-a. Blair je naglasio da već 15 dana traju upozorenja talibanskom režimu te da su svi zahtjevi ostali bez odgovora. Nakon dva tjedna čekanja bilo kakvog odgovora osim obećanja i zahtjeva da se bin Ladenu sudi po islamskim zakonima u Afganistanu, antiterorističkoj je koaliciji preostala jedino vojna akcija na uporišta terorista, kazao je Blair.

Udari su, prema prvim suhim vijestima, izvedeni kombinacijom projektila i zračnih napada a usmjereni su na terorističke centre, elektroopskrbnu mrežu i telekomunikacije, te protuzračnu obranu. U akciji se naglaseno vodi računa da se civilne žrtve ograniče na minimum.

U europskim se prijestolnicama mnogo spominje izbjeglička kriza i zaista evidentno nastojanje međunarodne zajednice da je ublaže. Dodajem da je u bruxelleskom glavnom sjedištu NATO-saveza pošelo svojevrsno opsadno stanje. NATO je u ovoj prvoj fazi angažiran kapacitetima ranog uzbunjivanja – antiteroristička koalicija koristi špijunske zrakoplove AWACS, a također su joj u svakom trenutku na raspolaganju i ostali kapaciteti NATO-vih članica. Manje zemlje također su pripravne, belgijski je ministar obrane Andre Flahout, primjerice, kazao da Belgija ovog trenutka ne sudjeluje u ratnim operacijama, no da je, kao i ostale NATO-ve Saveznice, spremna uskočiti u trenutku kada njezin doprinos ustreba antiterorističkoj koaliciji. Svi komentari govore o vrlo brižljivo, precizno pripremljenoj operaciji koja u svojoj uvodnoj fazi sadrži sve elemente NATO-vih zračnih udara na Kosovo i Srbiju.

XS
SM
MD
LG